Valg av løpesko kan påvirke din løpsøkonomi

Utvalget av løpesko blir større og større for hvert år, noe som kan gjøre det vanskeligere å velge riktig sko med tanke på løpsøkonomi. Er det lurt å velge en sko med mye demping, eller en mer flat minimalistisk sko uten demping?

Den anerkjente professor Liebermann fikk internasjonal oppmerksomhet da han støttet barfotløping slik det er beskrevet i boka ”Born to run” av Christopher McDougall. Kort tid etter bokutgivelsen undersøkte Liebermann og forskerteamet om arbeidsøkonomien under løp er forskjellig ved bruk av minimalistiske sko uten demping versus sko med stor hældemping (1).

Utvalget bestod av løpere som til vanlig løp med minimalistiske sko eller barfot sko (fivefingers). O2 konsum og biomekaniske målinger som leddvinkler, kraft fra legg og akillessene ble undersøkt under løp på tredemølle i 11 km/t.
Løperne ble instruert i å løpe enten med forfotlanding eller med hællanding, og viste til 2,4% bedre løpsøkonomi i minimalistisk sko med forfotlanding versus forfotlanding i sko med stor demping. Løperne viste imidlertid til 3,3% bedre løpsøkonomi med med hællanding i minimalistiske sko versus hællanding i sko med stor hældemping.

De biomekaniske undersøkelsene viste en høyere aktivitet av leggens muskler med forfotlanding enn med hællanding, og med minimalistiske sko sammenlignet med sko med demping. Imidlertid ble det registrert mindre belastning på akillessenen, og mindre bevegelighet i kneleddet med forfotlanding versus hællanding.

På bakgrunn av dette konkluderte studien med at løping med minimalistiske sko er mer løpsøkonomisk enn å løpe med sko med mye demping. Forskerne tror det kan ha sammenheng med et mindre tap av elastisk energi i underekstremitetene ved bruk av minimalistiske sko versus sko med demping.

(1) Perl DP, Daoud Al, Lieberman DE (2012) Effects of footwear and strike type on running economy. Med Sci Sports Exerc 44(7):1335-43