Test utholdenheten din!

Mange kan la seg motivere til fysisk aktivitet ved å evaluere endring; sett tall på formen!

 Det finnes mange tester som kan brukes til å teste utholdenheten (= kondisjonen). Man trenger ikke bruke direkte mål av maksimal kapasitet til utmatting, slik mange har sett toppidrettsutøvere gjøre på tredemølle. Ved å bruke en test som kan gjentas så enkelt som mulig, kan man vurdere om formen endres. Det er viktig å være ærlig mot resultatene, selv om det eventuelt er reduksjon; over lang tid vil det være naturstridig å bare forbedre formen på grunn av økende alder.

Det er viktig å ha så god kontroll på feilkilder ved testen som mulig. Av ytre faktorer som bør være så like som mulig fra test til test er værforhold, underlag (ved for eksempel løping) og tid på døgnet. Såkalt indre faktorer som kan spille en direkte rolle på testresultatet er tid fra siste måltid, hvor sliten man føler seg før testen, og eventuell sykdom.

En test av utholdenhet er den beste måten å måle hvor «gammel» kroppen din er, eller hvor god form du er i. Når du har trent en stund vil du oppleve at du kan bevege deg raskere fordi oksygenopptaket øker. Du vil føle deg bedre fordi kroppen får mer oksygen, og faren for mange sykdommer, spesielt hjerte- og karsykdommer, blir mindre.

Kondisjonen din kan enkelt måles gjennom en gå-test som kalles UKK. Testen er utviklet ved Universitetet i Kuopio, Finland. Ta UKK-testen regelmessig for å sjekke om du blir i bedre form.

Slik tar du testen:
Varm opp i 10-15 minutter før start!

Gå – ikke jogg eller løp – 2 kilometer så fort du kan på hardt underlag. Hold jevnt tempo og ta tiden du bruker.
Mål pulsen i ett minutt når du er ferdig.

Til slutt regner du ut kondisjonen din ved å sette inn tid, puls, alder og BMI i formelen under.

Bruker du blodtrykksmedisin, bør du være oppmerksom på at testen ikke vil gi riktig resultat!

Resultatet kan sammenholdes mot tallene i tabellen. Disse tallene er noe høyere enn gjennomsnittverdier i befolkningen.

En annen enkel måte å teste framgang på, er å bruke en fast distanse som du prøver å gå eller løpe fortere og fortere, for eksempel strekningen til bussen eller barnehagen.

Dersom du er av den typen som liker å skrive ned egne testresultater kan også vekt bokføres. I tillegg kan midjemål tas; antall cm rundt livet (ved navlen og etter utpust/avslappet mage).

Det finnes mange andre aktuelle tester som kan finnes på nettet. Det er viktig å være klar over feilkilder til alle testene.