Styrketreningsprogram for løperen

Performace Coach Martin Lager har i samarbeid med Trening.no laget et styrkeprogram for løperen. Programmet er enkelt å gjennomføre uansett treningsbakgrunn, og effektivt med tanke på skadeforebygging og prestasjon.

Alle løpere vet at kompletterende trening som styrke er essensielt for å tåle belastningen som løping gir. Men, de færreste er flinke til å gjennomføre denne styrketreningen.

Vi har derfor laget et styrkeprogram for løperen som både er morsomt å utføre, lite ustyrskrevende – og ikke minst løpsspesifikt og effektivt.

Om treningsprogrammet

Dette fireukers treningsprogrammet utvikler styrke som er nødvendig for å kunne bli en bedre løper. I tillegg er programmet både skadeforebyggende og prestasjonsfremmende.

Følgende er inkludert:

  • 4 ukers styrketreningsprogram
  • Video av øvelsene
  • Beskrivelse av øvelsene

Filosofien bak programmet

Utvalget av styrkeøvelser du finner i dette treningsprogrammet er en kombinasjon av løpsspesifikke, skadeforebyggende, og kraft/spenst-økende øvelser.

Det er flere som har en oppfatning av at en styrkeøvelse skal være mest mulig lik den bevegelsen du gjennomfører i idretten du trener for. Dette er vi delvis enig i. Det er essensielt å ha med noen gode øvelser hvor vi kan se likheten i bevegelsesmønstre fra idretten du ønsker å bli bedre i, men for å få fullt utbytte trenger du også noen øvelser med formål om å øke styrke/kraft mest mulig.

Eksempelvis vil mange ettbeinsøvelser være gunstig, siden du lander på ett ben om gangen når du løper, men du har også nytte av øvelser gjennomført på to bein, siden du da har størst mulighet for å skape kraft.

Det å variere styrketreningen enten ved å forandre motstanden, antall repetisjoner eller bytte selve øvelsen vil også være effektivt. Å gjøre forandringer etter 4–6 uker kan være gunstig.

Hvordan følge styrketreningsprogrammet

Det som er satt opp av belastning i programmet er først og fremst et forslag – antall repetisjoner og motstand er litt opp til hver enkelt. Programmet er trygt å ta utgangspunkt i uansett form og treningsbakgrunn, og så er det sikkert små individuelle forskjeller på belastning og antall repetisjoner.

– Det viktigste er å ha progresjon og utvikling. Start på et sted som gjør at du kan komme deg videre, sier Martin Lager.

Pris for treningsprogrammet: 399 kr

Om eksperten Martin Lager

Martin er en erfaren personlig trener og Performance Coach ved Magnat Center i Oslo. Han har en bachelor i idrettsvitenskap fra Norges Idrettshøyskole, med fordypning i idrettsbiologi. I tillegg har Martin en rekke trenersertifiseringer, blant annet Eleiko level 1, EXOS phase 1 og 2, trenerkurs 1, 2 og 3 i friidrett og ”Trener i utvikling – morgendagens helter”. Martin er også trener for friidrettsklubben Tjalve.

Perfonce Coach Martin Lager. Foto: privat

​Martin har trent unge utøvere i blant annet friidrett og tennis. Han har satset på løping i mange år og er spesialist på kondisjons- og utholdenhetstrening. Martin tilhører testteamet ved Magnat Centers fysiologiske testlab.