Psykologisk stress kan påvirke immunsystemet negativt når du er inne i din viktigste treningsperiode.
For å absorbere løpetreningen din på best mulig måte, er det viktig at du maksimerer restitusjonen. For de fleste av oss betyr det fokus på god ernæring, søvn og at du lærer kroppen din å kjenne slik at du tar hensyn til signalene den gir deg og hva de betyr. En ny studie foreslår en annen måte å holde seg så frisk som mulig på når man trener som mest: Kutt ut stresset!
Tenk kontinuitet
Forskere ved University of Mississippi i USA samlet inn individuelle rapporteringer og blodprøver fra 19 maratonløpere for å kartlegge immunsystemet deres. De samlet inn informasjon fire uker før maraton, en til to dager før maraton, og en uke etter maraton.
Les også: Løperens beste innendørstrening
Det viste seg at de største stressnivåene ikke ble funnet rett før maratonløpet, men en måned i forkant. I tillegg fant de at desto flere rapporteringer av stress som innebar angst og bekymring rundt trening og løpet, desto lavere var immunsystemet.
Et dårlig immunsystem en måned før maraton er viktig å unngå, fordi det er vanlig at immunsystemet jobber ekstra hardt etter lange og harde treninger. Disse lange treningsøktene blir vanligvis unnagjort én måned før maraton, og er da veldig viktige nøkkeløkter. Denne studien viser at stress kan gjøre deg enda mer mottakelig for sykdom som forkjølelse og influensa hvis du i tillegg til å trene hardt, stresser mye. Å bli syk en uke vil virke enda mer negativt på treningen, enn en dårlig dag som man blir stresset over. Fokuser på ikke å stresse en måned før løpet, og heller ha fokus på kontinuitet i treningen.
Hverdagsmosjonisten
Selv om det er vanskelig å kontrollere stress i hverdagen, er det viktig å ha fokus på ro og glede over trening og det kommende maratonløpet. Prøve å unngå å stresse så mye som mulig. De fleste eliteløperne har realistiske forventninger opp mot et slikt løp, og lærer seg å ha fokus på kontinuitet og de gode treningene isteden for å stresse over dårlige dager.
Les også: Tung styrketrening for løperen
Som mosjonist kan det ofte være vanskelig alltid å få tid til å følge treningsplanen din slavisk. Ikke vær så tøff mot deg selv at du lager unødvendig stress selv om du må kutte en trening, eller løpe kort selv om det står langkjøring. I en mosjonists hverdag skjer det uventede ting, og det er viktig å vite at familie, jobb, venner og andre er med på å styre hverdagen din. Vær tilpasningsdyktig!
Du kan også bruke funnene i denne studien til å planlegge ditt neste løp slik at det ikke kolliderer med for eksempel mye stress på jobben. Fokuser heller på kontinuitet, søvn, god ernæring og gled deg over treningen i forkant av konkurransen.
Tilpass hverdagen
Grete Waitz kom i 2008 med boken ”Løp din egen maraton” der hun har satt opp et 16-ukers program for nybegynnere. Løpedronningen mener med det at fire måneder trening er tilstrekkelig for å gjennomføre en maraton med stil. Den boken kan for øvrig anbefales til førstegangsløpere. Det finnes ingen fasit når det gjelder trening, men mange gode teorier og treningsmetoder. Et treningsprogram må tilpasses ditt aktivitetsnivå i hverdagen. Det er viktig å ta hensyn til totalbelastningen som du har, spesielt hvis du trener mye. Økt treningsmengde over et visst nivå vil bety økt behov for hvile for å oppnå fremgang. Det igjen betyr at du må prioritere i hverdagen din, uten at du skal bli stresset over alt du ikke rekker. Du må ta et valg og stå for det.