«-Fjellveiene rundt om på Østlandet og i Trøndelag har mange attraktive sykkelmuligheter, men overraskende mange av dem lite kjent og brukt. Med denne boka vil jeg presentere noen av de beste attraktive fjellsykkelmulighetene i Norge.»
Utsagnet kommer fra sykkelentusiast og bokskribent Øyvind Wold, som har brukt mye tid på å gjøre seg kjent på fjell- og seterveiene våre, ikke minst ut fra de flere av de mer kjente hytteområdene på Østlandet. Han ønsker særlig å slå et slag for «opplevelses-sykling», der målet er naturopplevelser og å utforske spennende blindveier, bilfrie, eller litt avsidesliggende veier med terrengsykkel.
-Her har Norge svært mye å tilby, det er mange naturskjønne ruter å velge mellom, ikke minst i de store fjellområdene mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen, påstår han, -og at du i tillegg også får fin trening, er jo ingen ulempe!
Folldal er favoritten
Hvor er det best å sykle? Wold har reist en del rundt for å finne svaret på nettopp det. Hans personlige favoritt er turer ut fra fjellgrenda Folldal, mellom Hjerkinn og Alvdal. Tørt klima, flotte fjell-turmuligheter i retning flere nasjonalparker, og ikke minst muligheten for ødemarks-sykling på en rekke mer eller mindre gjengrodde kjerreveier i området er løfter syklingen til toppnivå. De fleste turene herfra gir også en helt spektakulær utsikt til den bratte nordsiden av stortoppene i Rondane.
Andre turtips
Er du ute etter familievennlig sykling i ganske lett fjellterreng bør du se på veinettet nord og øst for Sjusjøen, her går det an å lage rundturer fra to mil til så langt du bare vil. Her kan man også smake på deler av Birken-traseen i ro og mak, og dermed kunne få sett mer av der vakre fjellterrenget. Flere serveringssteder innen rimelig rekkevidde, for eksempel på Hornsjø og Pellestova, gjør det lettere å få med barna på tur også.
Fra Oppdal har du turmuligheter gjennom flere daler, alt fra den asfalterte og nesten paddeflate Storlidalen, til den lange seige bakken opp Vinstradalen, der du stiger åtte hundre meter gjennom ganske ville omgivelser. Dette er også starten på ritt-traseen til Sykkelener`n (70 km lang).
Rundt Gålå finner du gjennomgående snilt fjellterreng og turmuligheter for eksempel rundt diverse fine fjellvann. For litt mer krevende turer kan du oppsøke strekk med gresskledde kjerreveier, for eksempel mellom Fagerlisetrin og Lomsetra. Syklingen kan fint kombineres med lette toppturer til Feforkampen eler Valsfjellet.
Røros er spesielt interessant sykkeldestinasjon på grunn av alle de gamle historiske gruveveiene. Disse veiene er bilfrie og av ganske varierende kvalitet, og representerer til dels veldig artig terrengsykling både over og under tregrensa. Naturlige steder å starte utforskingen av disse veisystemene er fra Storwartz-gruva nordøst for byen, og Kongens gruve, nordvest for Røros.
En svært familievennlig turvariant går langs Håelva sørøstover gjennom furuskogen mot den fredelige Mølmannsdalen, flere fine rasteplasser langs elva underveis.
***
Øyvind Wold fra Oslo har i tillegg til flere sykkelbøker skrevet artikler for en rekke sykkel- og friluftsmagasiner. Sommerstid er han ofte å treffe på fulldempet terrengsykkel med kamera og GPS i Oslomarka eller Trøndelag, Hedmark og Oppland.
***