Økt kondisjon med 4×4 eller 40 minutter trening?

Utholdenhetsekspertene Jan Helgerud og Jostein Hallén strides om hva som er den optimale utholdenhetstreningen (se video).

Helgerud og Hallén er begge professorer i idrettsfysiologi ved henholdvis NTNU og NIH. Helgerud sverger til 4×4-metoden for å øke kondisjonsnivået, mens Hallén mener langkjøring på 40 minutter er det beste for alle mosjonister. De møttes til debatt for å legge fram hvilken kondisjonsform som gir best resultat.

Mr. Oksygen

Den store oppfatningen i Helgerud sin filosofi er at det skal trenes hardt, og det er den harde treningen med masse hvile som gir utslag i forbedret oksygen opptak, og i neste omgang gode resultater.

– Det er sammenheng mellom hjertes oksygenopptak og slagvolum. Det vil si hjertets evne til å pumpe blod. Dermed vil trening som styrker hjertet, bidra til økte prestasjoner i utholdenhetstrening, sier Helgerud.

Hallén på sin side nyanserte under debatten begrepet langkjøring. Han mente at langkjøring ikke nødvendigvis er en økt på flere timer, men en 40 minutters økt med en makspuls på 80 prosent.
– 38 minutter kan også fungere veldig bra, og en time kan kanskje fungere ørlite bedre. Det som er viktig er at du trener kontinuerlig og kommer opp på et viss intensitetsnivå.

Belastningsskader

På spørsmål fra publikum om hvor stor belastningen er for beina i de to ulike kondisjonsformene er professorene litt diffuse.

– Du trenger ikke å være superprofessor for å skjønne at hvis du banker 4×4 fem ganger i uka, så kan du få problemer med beina, sier Hallén

– Det kan du selvfølgelig få, akkurat som du får ved langvarig trening. Skal du  ut på en to timers løpetur i marka, så er det selvfølgelig totalbelastningen her som ender med å gi skadene, sier Helgerud.

– Helt enig, det er også et argument for å ikke løpe to timer. Ved høy intensitet og langvarighet er det altså større fare for skade, derfor går vi for 1×40, slår Hallèn muntert fast.

Diffus debatt

Selv om professorene var uenige i flere ting, var tonen dem i mellom god. De så ut til å enes om at det er bedre å trene noe enn å ikke trene i det hele tatt.  Som publikum var det vanskelig å bli klok på hva som er det beste valget.

Se utdrag fra debatten under Fitness Convention i Oslo, 19.november 2011:

Se instruksjonsvideo for gjennomføring av 4×4 minutter intervalltrening laget av NTNU:

Se hele debatten mellom Hallen og Helgerud på NIH sin hjemmeside (ekstern lenke).

Langkjøring kontra 4X4 med Jostein Hàllen og Jan Helgerud from Norges idrettshøgskole on Vimeo.