Muskelutmattelse hos eliteløpere

Hvilke muskler blir først slitne ved en hard løpetest til utmattelse?

Denne studien analyserte endringer i elektromyografisk aktivitet (EMG) i seks hovedmuskler i bena ved en løpetest til utmattelse utført på tredemølle.

Musklene som ble målt var gluteus maximus (setemuskel), biceps femoris (knebøyer/bakside lår), rectus femoris (knestrekker/ fremside lår), tibialis anterior (ankelbøyer/fremside legg) og gastrocnemius (ankelstrekker/leggmuskel).  Dette er muskler som har ulike funksjoner ved løping.

Hensikten med denne studien var å utvikle en metodikk for å bruke EMG i målinger av muskelgrupper ved løping og å finne ut i hvilken rekkefølge musklene først blir utmattet.

Forsøkspersonene var 9 veltrente menn.  De løpte 4 minutters intervaller med en gradvis økning av løpetempo.  Løpetempo ble økt til forsøkspersonene ikke klarte å løpe lenger. 

Målingene viste at musklene som først ble utmattet var rectus femoris(fremside lår) og biceps femoris (bakside lår).

Kilde: Eur J Appl Physiol. 2005 May;94(1-2):118-25. Epub 2005 Feb 5.Determination of muscular fatigue in elite runners.Hanon C, Thépaut-Mathieu C, Vandewalle H. Laboratoire de Biomécanique et de Physiologie, Institut National du Sport et de l’Education Physique, Paris, France. christine.hanon@insep.fr