Også profesjonelle løpere bruker musikk for å forbedre sine fysiske prestasjoner.
Den 18. februar 1998 løp Haile Gebreselassie overraskende inn til ny verdensrekord på 2000 m med tiden 4:52,86. Kort tid etter uttalte Gebreselassie at han under løpet hadde koblet sin stegfrekvens til sangen Scatman av Scatman John, som ble spilt under hans løp på Birmingham`s nasjonale arena. Etter denne uttalelsen har det blitt et økt fokus på om musikk og taktfrekvens har effekt innenfor utholdenhetsidretter.
Mange foretrekker å høre på musikk under treningsøkter med høy intensitet. Akustisk stimuli, som synkroniserende musikk eller taktmåler, er rapportert som et prestasjonsfremmende virkemiddel i utholdenhetsidretter (Bood m.fl 2013). Musikk med en god synkronisk rytme kan på mange måter være mer motiverende enn en taktmåler som kun sier et rytmisk ”biip”. Men – hva er mest prestasjonsfremmende under en løpetest til utmattelse?
I en studie av Bood m.fl (2013) ble det undersøkt hvilken effekt akustisk stimuli har på løpsprestasjonen. Utvalget bestod av 19 mosjonistløpere (10 menn og 9 kvinner). Løperne skulle løpe en utmattelsestest tre ganger, en gang uten akustisk stimuli, en gang med en taktmåler med samme rytme som løperens stegfrekvens og en gang med musikk som inneholdt samme rytme som løperens stegfrekvens. Hastigheten på utmattelsestesten ble justert individuelt med en total varighet på mellom 7 til 15 min.
Testene ble foretatt på ulike dager. Løperne presterte bedre med akustisk stimuli enn uten akustisk stimuli. Det var overraskende nok ingen forskjell under utmattelsestesten mellom bruk av taktmåler og musikk, til tross for en forventet motivasjonseffekt av musikk.
Imidlertid indikerte fysiologiske målinger under sub-maksimalt arbeid at musikk nedsatte følelsen av utmattelse. Forskerne tror at musikken under utmattelsestesten gjorde at løperne klarte å presse seg litt ekstra, og dermed bedret prestasjonen. I tillegg tror forskerne at taktmåleren hjalp utøverne til å opprettholde rytmen i stegfrekvensen. Dermed arbeidet løperne mer arbeidsøkonomisk, noe som igjen resulterte i bedre prestasjon.
Funnene indikerer at motiverende musikk med en fremtredende og synkronisert takt, som er tilpasset løperens stegfrekvens, vil forbedre prestasjonen under en løpetest til utmattelse.
Effekten av ulik frekvens og løpsprestasjon vil bli beskrevet i en annen artikkel – men enn så lenge – hvis du trenger noen motiverende sanger med en stegfrekvens på 180 per min finner du en liste her:
Bood RJ, Nijssen M, Kamp J, Roerdink M (2013) The power of auditory-motor synchronization in sports: enhancing running performance by coupling cadence with the right beats. PLoS One Aug 7;8(8):e707