Maraton for nybegynnere – en god ide?

Stadig flere setter seg som mål å løpe maraton – men hvordan virker den økte belastningen på knærne?

Kneleddet er kroppens største ledd, og ligger mellom kroppens to største knokler (lårbenet og leggbenet). Det betyr i praksis at kneet må tåle store mekaniske belastninger i hverdagen. Hvis en i tillegg øker belastningen ved å trene i et 6 måneders perspektiv for å kunne avslutte med et maratonløp – hva vil det gjøre med brusken inne i kneet?

Denne artikkelen ser nærmere på en studie av Hinterwimmer m.fl. (2013). De undersøkte hva som skjer med volumet og tykkelsen av brusk i kneet etter 6 måneders løpeprogram, som ble avsluttet med et maratonløp.

Utvalget bestod av 10 testpersoner, som ikke tidligere hadde løpt maraton og var fri for skade. Testpersonene gjennomgikk ulike medisinske tester og 3D skanninger for å kartlegge brusken i kneet før og etter treningsperioden.

Resultatene viste forskjell på brusken i kneet etter treningsperioden. På yttersiden av kneet var bruskvolumet og tykkelsen redusert i gjennomsnitt med 3 % og 1,7 % sammenlignet med før treningsperioden. Det var ingen forskjell på innsiden av kneet, eller under kneskåla.

På denne bakgrunn konkluderte forskerne med at, selv om det ble observert tap av brusk på yttersiden av kneet, så er forandringene ikke store nok til å ha klinisk relevans. Det betyr at minimale bruskforandringer ikke er til hinder for å trene seg opp til å løpe maraton.  

Kilde: Hinterwimmer S, Feucht MJ, Steinbrech C, Graichen H, von Eisenhart-Rothe R (2013) The effect of a six-month training program followed by a marathon run on knee joint cartilage volume and thickness in marathon beginners. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc [Epub ahead of print]