– Det er viktig å ha en realistisk målsetning, men jeg ser at det mange ganger er langt mellom realisme og forventning, sier Jack Waitz.
Uansett hvilken distanse du skal løpe i Oslo Maraton 19. september, så må du være realistisk med hvilken tid du vil løpe på. Det er mange faktorer som påvirker sluttresultatet.
– De siste tre ukene før Danske Bank Oslo Maraton bør hovedmengden av treningsarbeidet være gjort. Det er lite du kan gjøre feil de siste ukene, rent bortsett fra hvis du trener for mye. Gjennomfør din siste langtur tre uker før start, og så eventuelt løp en litt kortere langtur to uker før start, sier løpeeksperten Jack Waitz.
Les også: Derfor er halvmaraton annerledes
Vær realistisk
Han mener det er viktig ikke å ha et for høyt mål, og huske på at det er en del ytre faktorer som påvirker deg den dagen du skal løpe. Det kan være regn og kaldt, motvind, mye stress fordi det er mye folk og andre ting som påvirker din prestasjon.
Du vil bli sliten
Uansett om du løper 10km eller maraton så vil du bli sliten mot slutten av løpet. Derfor er det viktig å holde hodet kaldt i startfasen, og ikke stresse.
– Legg din egen plan før løpet, og hold deg til denne. Ikke la deg rive med av løpere som er raskere enn deg selv, sier Waitz.
Han vet at det er lett å gå bort fra sin egen plan underveis i et stort løp, men vet også at det kan føre til at du blir straffet hardt på slutten. Du bør vite hva som er ditt nivå, og holde deg til det. Så, hvis du har krefter igjen på slutten, kan du øke tempoet når du nærmer deg mål.
Krevende 10 km
– Personlig har jeg alltid synes at 10 km har vært en krevende distanse, og på mange måter synes jeg det er «lettere» å løpe både en halv og til og med helmaraton.
Skulle jeg lykkes 100 prosent på 10 km så visste jeg at jeg måtte løpe så nær som mulig min konkurransefart på 5 km, men dobbelt så lenge, sier Waitz.
Nettopp det å få fullklaff og løpe opp mot sitt beste kan være vanskelig. På de lengre distansene er det fremdeles mulig å justere litt, selv om en har et par kilometer som ikke går helt etter planen. På 10 km derimot blir det verre å rette opp feilene og eventuelt komme tilbake.
Maraton er langt
Det å løpe maraton handler om vilje, lyst og trening på lange turer over lengre tid, samt evnen til å drikke nok mens du løper. Du må være skikkelig hydrert, og dette oppnår du med å drikke regelmessig ca. hvert 20 minutt. Bruk drikkebelte, og øv på dette på trening.
Du har kanskje allerede gjort unna en 10km eller et annet kortere løp, og er lysten på en litt større utfordring som å prøve deg på maratondistansen? Det å fullføre 42,2km på asfalt er utfordrende, men hvis du forbereder deg på riktig måte, er jeg sikker på at du vil klare det. Lysten til å fullføre en maraton kan bli mer enn bare en drøm.
– Som sagt må lysten til å løpe maraton være der, men også viljen. Du må ha klart for deg at treningen vil være noe annerledes enn det du er vant til når du trener for kortere distanser, og viljen til å gjennomføre de lange turene må til. Først og fremst må du løpe flere kilometer hver uke, og tillegg er langturene nøkkelen til suksess, sier Waitz.