Kondisjonstrening uten løping

Mange sliter med skader og plager som gjør at de ikke kan løpe, og noen liker rett og slett ikke å løpe. Hvordan får du opp kondisjonen når du ikke kan løpe? Hvordan trener du alternativt?

 

Trening av kondisjon har vist seg i utallige vitenskapelige studier at er bra for helsen på mange måter. Det gir økt generell velvære, forebygger flere kreftformer, forebygger hjerte-karsykdommer, forebygger og behandler mange plager og skader i muskel-skjelettsystemet, forbedrer fordøyelsen, forebygger og behandler mental helse – blant annet.

Det er også allment kjent at de fleste av oss gjerne skulle vært litt mer fysisk aktive og kanskje trent litt mer med høyere hjertefrekvens. Men: svært mange har begrensede muligheter til å velge den bevegelsesformen som de kanskje hadde ønsket mest. Det kan skyldes skader og andre plager, og det kan skyldes mangel på godt egnede arenaer.

En av de aller enkleste formene for bevegelse er rask gange og løping, siden det krever minimalt med utstyr. Men vi er ikke skapt for å løpe på asfalt. For noen kan det være et godt nok alternativ å velge en sti eller mykere underlag i terrenget, for andre kan en motbakke på tredemølle utgjøre forskjellen. Dersom det heller ikke går må vi se på andre bevegelsesformer.

Det er stadig bredere utvalg i apparattrening, og mange har slikt utstyr hjemme. En sykkel (ute-) eller ergometersykkel medfører ikke bæring av kroppsvekt og er et veldig godt alternativ. Ellipseapparater og step-apparater kan også være tålbare for mange som ikke tåler løping.

Det er svært viktig at vi prøver treningsformer vi kan drive med over lengre tid. Svømming er også en god måte å trene utholdenhet på, men det er selvfølgelig et dårlig forslag dersom man enten ikke har tilgang til svømmebasseng eller liker å svømme. Skøyter var en folkesport tidligere, men nå finnes det knapt anlegg igjen, i hvert fall til regelmessig aktivitet.

Mange aktivitetsformer er betinget av årstid. Langrenn er ypperlig kondisjonstrening, siden det involverer overkroppen sammen beina. Og stadig flere har fått øynene opp for rulleskøyter eller rulleski på sommerhalvåret. Velg gjerne litt trege hjul så det ikke blir så krevende i nedoverbakke.

Det finnes også andre tilbud på treningssentre som kan være aktuelle. Relativt rolige aerobictimer uten hopping kan tåles av noen. Andre kan velge roing.

For øvrig er annen hverdagsaktivitet gode alternativer for mange, uten at det nødvendigvis defineres som trening. Hagearbeid, snømåking, vedarbeid og lignende kan gi økt kondisjon, velg trapper i stedet for heis, men det er viktig at dette også gjøres regelmessig nok om det skal ha noen påvirkning. Gange til og fra jobb og lignende kan være prima fordi det gjøres så ofte; kanskje kan intensiteten også økes litt?