Effekten av beinbruk i staking

Hvor viktig er beinbruk i staking? 

Mange gleder seg til skirennet Marcialonga kommende helg, som er det 2. av totalt 6 langløp i serien Ski Classics. I de fleste langløpene benytter utøverne hovedsakelig staketeknikk (også kalt pigging), noe som lenge har blitt karakterisert som et overkroppsarbeid (1). Likevel viser forskning at selv om fremdriften kommer gjennom stavene, er beina svært viktig for re-posisjonering av kroppen. Beina forbruker energi i like stor grad som overkroppen i staking.

Les også: Treningsprogram til deg som trener til Birken.

Dette er et av hovedfunnene som den anerkjente langrennnsforskeren Holmberg sammen med sine medarbeidere fant i en studie hvor de undersøkte effekten av beinbruk i staking (1). Ved å låse både ankel- og kneledd i stående stilling, under staking, undersøkte de hvilken effekt låsingen hadde på teknikk, fysiologi og prestasjonen.

Les også: Hjertefrekvens som treningsverktøy.

Utvalget bestod av 11 elite langrennsløpere som gjennomførte submaksimale og maksimale intervaller ved bruk av staketeknikken på en rulleskimølle, både med vanlig staketeknikk og med ankel- og kneledd låst. Fysiologiske og biomekaniske målinger ble registrert kontinuerlig under begge dragene.

Les også: Optimaliser utholdenhetstreningen din.

Utøverne hadde bedre arbeidsøkonomi og lavere laktatverdier på submaksimale belastninger, og oppnådde et høyere maksimalt oksygenopptak, samt tolererte 11,7% lenger tid til utmattelse under vanlig staketeknikk, sammenlignet med staketeknikk med låste bein.

Det konkluderes derfor med at bevegelser i kne- og ankelledd er en viktig del av staketeknikken, og en begrensning i disse leddene svekker prestasjonen. 

Holmberg HC, Lindinger S, Stoggl T, Bjorklund G, Muller E. Contribution of the legs to double-poling performance in elite cross-country skiers. Med Sci Sports Exerc 2006: 38(10): 1853–1860.