Boost løpsformen med en effektiv intervalløkt

To til tre rolige langturer i uka er vel og bra, men du kan få et løft med effektiv intervalltrening. Bytt ut en av de ukentlige langturene med en økt der du får utfordret puls og fart.

Artikkelforfatter er Magnus Husby Rostad fra mykjemeir.no

Prøv 10×60-60!
Ikke vil du bare spare tid, du vil også trene/øke hjertets slagvolum og få høyere etterforbrenning. Du er også i mindre grad utsatt for overbelastning grunnet variasjon i intensitet og kortere treningstid.

60 sekunder innsats i godt driv vil få deg høyt i puls mot slutten av hvert drag. 60 sekunder pause gjør at du henter deg godt inn igjen før ny dyst. Merk at du vil kunne løpe med større hastighet på dragene sammenlignet med tradisjonell 4×4-intervall.

Slik gjør du
Sørg for å være godt oppvarmet. Etter rolig jogg i 10 min og lett stretch av underekstremiteten, er du klar for intervall.

Løp ti drag på 60 sekunder og ha 60 sekunder aktiv hvile (gange) mellom hvert drag. Benytt deg av slak motbakke, eventuelt kupert terreng utendørs.

Gjennomføres økta innendørs på tredemølla, så still inn mølla til 5 % stigning. Gjennomfør med stil. Til forskjell fra langturen skal intensiteten være langt høyere.

Du skal bli svært andpusten uten å bli stiv i muskulaturen. Med andre ord; utfordre pust og puls så nært max uten at løpsteknikken blir krampeaktig.

Hold jevn fart, eventuelt øk farten noe mot slutten av økta. Du har startet for tøft hvis du ikke klarer å holde tempoet oppe på de siste dragene. Benytter du tredemølle og ligger eksempelvis i 15 km/t på 5 % stigning/elevasjon, så avslutt gjerne med et tøft siste drag på 16-17 km/t. Stoppeklokka eller mølla sikrer at dragene blir like og er dermed nyttig med tanke på progresjon og påfølgende økter av samme sort.

Ett minutts pause mellom hvert drag skal være oppmuntrende nok til å gi bra guts på dragene.