Skal du velge blanke ski eller feste?

Bør du trene spesifikt på staking uansett om du skal gå med feste eller ikke? Her får du svaret.

Om ikke lenge står du spent på startstreken, skitupp mot bakski, skulder mot skulder, til en av sesongens mange turrenn. Det er riktignok ikke noen ”tur” du skal ut på. Det er skirenn, startnummer, sportsdrikke og racingdress, men er det festesmurning eller blanke ski? Det er spørsmålet!

Det går fortere og fortere
Vi vil gjerne gjøre mest mulig som de beste gjør, for gjør vi mer som dem så blir vi vel bedre og går fortere? Trenden er at de beste innen langløp velger å stake på blanke ski fremfor å gå med festesmurning og da benytte teknikker som diagonalgang og dobbelttak med fraspark. I eliteidrett er man alltid på jakt etter de beste løsningene og med et historisk tilbakeblikk har både utviklingen av langrennsteknikken og utstyr ført til at løpstidene bare har blitt raskere. Hvis du søker opp en ”gammel” film på Youtube sammenlikner med teknikken til for eksempel Martin Johnsrud Sundby eller Petter Northug, vil selv et utrent øye se store forskjeller.

Denne filmen inneholder en ganske så interessant klassisk teknikk (1:06:06 og 1:30:25):

Og så sammenlikner du med det du ser i denne:

Staking regnes som den absolutte høyhastighetsteknikken i klassisk, og hvis vi tenker rent teoretisk vil den som klarer å stake flest mulig eller hele partier i en konkurranseløype er dette den som vil ha høyest snitthastighet. Den løperen med høyest snitthastighet vinner. Vi kaller dem stakespesialister, langløperne, fordi de bruker avsindig mange treningstimer på å jobbe med staking under ulike forutsetninger. De staker seige bakker, slake oppoverbakker, slakt nedover, hardt og rolig. Staking er jobben deres og for disse skiløperne vil det oftest lønne seg å stake i konkurranser dersom føre og løypetrassé tilsier at det kan være gunstig.

Gjøre som de beste?
Hva du bør fokusere på i treningen din avhenger sterkt av treningstilstanden din nå og treningshistorien din, men det er kanskje ikke så lett å vite hva du skal ”satse” på av staking og klassisk med feste. Øysetin Rodem er eier av Driv Trening, personlig trener og en aktiv turrensløper deler sine synspunkter på å stake-saken.

Øystein Rodem: Eier av Driv trening i Oslo, personlig trener, langrennsinstruktør og aktiv turløper.

Øystein Rodem: Eier av Driv trening i Oslo, personlig trener, langrennsinstruktør og aktiv turløper.

– Helt ferske mosjonister bør gjøre det de synes er mest appelerende. Tidligere langrennsløper, langrennstrener, daglig- og sportsligleder i LYN SKI, Eirik Myhr Nossum samtykker.
– Det går ikke an å si ”bør” eller ”må” stake på et helt generelt nivå, spesielt ikke på mosjonistnivå. Hva du velger kommer an på hva faktisk har lyst til og er motivert for å trene på, forteller Myhr Nossum.
Noen ganger er det åpenbart at man har best utbytte av å trene og gå renn med festesmurning.

– Legger du ut på første skituren uten feste vil du ende opp med å skøyte etter kun kort tid, så fremt du ikke har gjort en god jobb på rulleski, skierg og i styrkerommet, sier Rodem.
– Diagonalgang er en fantastisk teknikk jeg unner alle å finne flyt i. Med godt feste og god tyngdeoverføring er det en helt unik følelse å drive fremover i motbakker, fortsetter han.

Når man er forbi utviklende barneår, tenårene, og den motoriske gullalderen i 10-års alder for lengst er tilbakelagt er det helt klart mer krevende å lære sammensatte bevegelser som gjerne skal gjøres i litt god fart enn da man var liten, formbar og uten risikovurdering. Å trene balanse og måtte jobbe litt for den nevnte tyngdeoverføringen er noe som bukes litt tid på fordi bevegelsesmønsteret i langrennsteknikk er komplekst nok. Men Verken Rodem eller Myhr Nossum forkaster feste eller diagonalgang.
– Og så må man ikke gi opp så fort da! ytrer Myhr Nossum.
– Det finnes mange flinke trenere som tilbyr teknikktrening og oppfølging, og det finnes mange kurs man kan ta både på ski og rulleski. Og så må man faktisk øve seg.
Rodem forteller at dersom hovedmålet ditt er skiglede og rolige hyggeturer med venner og familie, så velger du helt klart feste.
– Ønsker du å gjøre det best mulig i turrenn er det også feste som fortsatt gjelder for de aller fleste, sier han. Myhr Nossum er enig og tror at i Birkebeinerrennet 2016 vil sikkert 95% av deltakerne gå med festesmurning.

Ved åpningshelgen på Beistostølen så vi for førstegang at det ble staket i kvinneklassen, og i Visma Ski Classics staket også hele eliten i kvinne klassen for første gang. Bør jenter satse staking?
– Er du jente og har ambisjoner i turrenn, stak så mye som mulig i treningsarbeidet, men sørg for å vedlikeholde diagonalgangen, maner Rodem -Det skal trenes mye over flere år og være raskt føre før blanke ski lønner seg i de fleste turren, forklarer han.

 Eirik Myhr Nossum: Tidligere langrennsløper, langrennstrener, daglig-og sportslig leder i LYN SKI.


Eirik Myhr Nossum: Tidligere langrennsløper, langrennstrener, daglig-og sportslig leder i LYN SKI.

Det er forskjell på menn og kvinner, noe som betyr at terskelen for å satse på staking er lavere for menn.
– Er du mann og vil prestere best mulig i turrenn gjør det samme som jentene. Fra naturens side er gutta litt sterkere i overkroppen, skuldrene og armer. Dette er en fordel med tanke på stakingen. Tipping point, hvor blanke ski lønner seg ligger altså litt kortere unna for gutta fra naturens side, sier Rodem. Han legger til at gjennom de to siste års Ski Classics har man sett at jentene har enormt potensiale i staking de også.

Stake-ambisjoner? Tren spesifikt
At det går mot mer staking blant oss som er godt under eliten er helt klart, og dette er et resultat av at det trenes bra og at vi har utstyr som gjør at vi kan tilpasse oss til forholdene for å få raskest mulige ski.
– Det er gjort tester og skirenn hvor alt peker mot at stakingen er mer effektiv enn diagonalgangen i alt utenom svært bratte bakker, forteller Øystein Rodem.
– Derfor er alle mosjonister tjent med å trene mer staking året rundt, fortsetter han.
Dette er logisk, for hvis du kan stake litt lenger inn i bakkene før du slår om og bruker beina, kan stake flere slake kilometer uten å bli utmattet vil du jo gå fortere på ski! Skiene dine kan du fortsatt smøre.
– Å velge å droppe smøringen er kun fordelaktig for de aller ivrigste (300 timer skispesifikk trening i året +), legger Rodem til.

Staketrening og konkurranse
Øystein Rodem forteller at his du skal stake turrenn på blanke ski må du tåle langturer rundt tre timer plus på blanke ski.
– For å trene den opp i staking gjelder eksakt de samme prinsippene som ved trening i annen utholdenhetsidrett, legger han til. Staking er relativt ensidig trening, og for å bygge deg opp til å tåle belastningen bør du følge treningsprinsippene og intensitetsstyre treningen.
– Kombinasjonen intervalltrening (terskel og VO2 maks) og langkjøring er det som er mest effektivt, opplyser Rodem.

– Personlig liker jeg godt å kjøre naturlig intervall. Det vil si at jeg har staker med konkurransefart eller litt over i alle motbakker i løpet av en økt på en times tid eller mer.

Dersom vi kun tenker på løypetrassé er det noen løp som stikker seg ut som typiske stakerenn og trener Rodem ramser opp:
– Budorrennt, Marcialonga, Dobbiaco-Cortina og Vasaloppet kan oftest stakes, men bruk festesmøring i Holmenkollmarsjen, Østmarkrunden, Bærumsmarka rundt, Vester-Gyllen og Birken.

Da er saken klar da. Vi bør trene spesifikt på staking uansett om du skal gå med feste eller ikke. Er du motivert for å trene mest på staking gjør du det, men du har ikke vondt av å gå litt diagonalgang heller, det kan faktisk lønne seg avhengig av utgangpunktet ditt. Det gjelder bare å øve deg!