5 tips til god løpeteknikk

Det er ikke vanskelig å få til et godt og effektivt løpesteg. Du trenger bare å følge noen viktige prinsipper.

De siste årenes løpebølge har ført til at fokuset på løpeteknikk har blitt stadig større. Noen liker å løpe for treningens og rekreasjonens skyld, mens andre ønsker å prestere bedre i mosjonsløp. Konkurranser som Sentrumsløpet, Oslo Maraton og Birkebeinerløpet har blitt veldig populære. Som en følge av dette har mange blitt mer oppmerksomme på hva som kjennetegner en effektiv løpeteknikk.

God løpeteknikk trenger ikke være komplisert. De fleste mosjonister lander på samme måte i et løpesteg som når de går, med hælen først, langt foran kroppen. Dette fører til at støtet mot bakken blir mye hardere, og pronasjonsbevegelsen i ankelen blir kraftigere. For de fleste vil det lønne seg å lande med foten under kroppens tyngdepunkt. Dette vil føre til en mykere og mer skånsom landing, og igjen føre til at løpesteget blir mye mer effektivt. Her kommer 5 tips til hvordan du skal få til dette:

1) God holdning – utgangsposisjon
Stå med lett bøy i anklene.  Knær og hofter skal være strake. Press hoften frem, og hold blikket fremover. Du skal kjenne at du balanserer på forfoten, og at du nesten faller forover. Dette er den optimale holdningen når du løper.

2) Utnytt tyngdekraften
Når du løper skal du utnytte tyngdekraften ved å la kroppen ha et kontrollert fall forover. Dette vil gjøre det lettere å lande med foten under kroppen, som er en meget viktig faktor for et effektivt løpesteg.  Når farten blir stor nok, blir det naturlig å lande på mellomfot/forfot.

3) Høy frekvens
For at du skal klare å lande med foten under kroppen, er det viktig med høy frekvens på beina. En tommelfingerregel for dette er å ta 180 steg per minutt, altså 3 steg per sekund. Dette gjelder både når du løper rolige turer, og under intervalltrening/konkurranse. For mange vil dette kanskje føles raskt, men korter man ned steglengden er det fullt mulig.

4) Armbruk
Prøv å løp med hendene i lomma, og kjenn hva det gjør med rotasjonen i overkroppen. Når du fører frem motsatt arm og bein, motvirker det rotasjonen i overkroppen og bevegelsene kan gå mest mulig rett frem.  Knytt hendene lett,  hold armene i 90 graders vinkel i albueleddet og la armene pendle frem og tilbake. Unngå så stor armsving at hendene kommer bak kroppen eller albuene foran kroppen.

5) Kneløft
Løfter du knærne høyere, øker sjansen for at du klarer å lande med foten under kroppens tyngdepunkt. Foten skal gå i en sirkulær bevegelse, nesten som et hjul. Får du til dette vil alt gå lettere, og du får bedre flyt i løpingen.

Teknikktrening
En tommelfingerregel når det gjelder teknikktrening, er å gjennomføre den når kroppen er utvilt. Stigningsløp underveis i løpeturen kan være fint for å få ekstra fokus på disse arbeidsoppgavene. Husk også å ha fokus på teknikk ved intervalltrening. Det hjelper lite å ha god teknikk ved rolig jogg, hvis man faller tilbake til gamle synder når farten blir skrudd opp. Etter hvert vil det føles mer og mer naturlig ettersom du får flere repetisjoner i kroppen.  Da gjenstår det bare å komme seg ut i vårværet og løpe!

 

Artikkelen er skrevet av Eivind Godli / Optimal Trener