Går du ofte tom på lange økter?

Har du noen gang begitt deg ut på en langtur og kjent på følelsen av tomhet? Kroppen skriker etter sukker og hvert minutt føles som en liten evighet. Det har i hvert fall jeg! Det skjer ikke ofte, men det har hendt.

Jeg kom faktisk akkurat inn fra en langtur på sykkelen. Føttene er iskalde, men ellers kjennes kroppen pigg ut. Jeg sitter igjen med en følelse av at jeg i hvert fall kunne syklet et par timer til uten problemer. Imens den siste skiven med ost og honning fortæres studerer jeg økten min på garminklokka. Pulsen har ligget jevnt og stabilt samtidig som at beina ikke kjennes tunge ut. Tror jeg traff bra med ernæringen i dag!

Det har ikke alltid gått på skinner…

Jeg husker min første ordentlige langtur på sykkel. Sommeren 2016 bestemte jeg meg for å bli med pappa på en 110km langtur. Før dette hadde jeg syklet to turer på rundt tre mil, og tenkte at en slik tur ville gå greit. Det skal sies at jeg løp mye på den tiden, men jeg fikk kjenne på at det var noe annet å sykle i over fire timer i strekk… Feil nummer én var frokosten. Vi skulle tidlig ut, så jeg tok bare en skål med frokostblanding. Feil nummer 2 var ernæringsstrategien underveis. Med bare vann på flaskene, og null mat på lommene ble de siste to timene fryktelig lange. For dårlig ernæring kombinert med for høy intensitet, så jegvirkelig mannen med raka etter kun to timer på sete. Da vi var fem kilometer unna «mål» klarte jeg å vidt å få beinene til å gå rundt. Da pappa lurte på om jeg skulle ha en brus på nærmeste bensinstasjon var jeg ikke vond å be…

Det er nok mange som har hatt lignende opplevelser i forbindelse med langetreningsturer. Med gode ernæringsstrategier vil du med stor sannsynlighet kunne holde ut lenger, men også føle deg bedre gjennom hele turen. Som aktiv landeveissyklist (proff fra og med 2021) har jeg vært på mange langturer i mitt liv. Jeg har testet mye forskjellig når det kommer til ernæring i forbindelse med trening, og vil derfor dele noen tips som jeg synes har funket for meg.

Her er mine personlige favoritter:

  • Halvgrove rundstykker med ost og honning.
  • Bananer.
  • Hjemmelagde energibarer.
  • Som drikke går det i stort sett vann eller sportsdrikke, men det hender at det går noen
    flasker med solbærsaft også.

Hva er dine favoritter på tur?
Skriv gjerne i kommentarfeltet:-)