Er du bevisst på hvilke tiltak du gjør når du er plaget av smerter eller skader? Er det virkelig behandling eller er det kun demping av symptomene?
Tilgangen på informasjon gjennom Internett er blitt enorm og man kan i dag søke seg frem til det meste man lurer på. Har man problemer eller smerter, er det nesten ikke grenser på hvor mange ”eksperter” det finnes der ute, og det beste er at de kan hjelpe deg med alt, uansett hvilke plager eller symptomer du har.
Vi tar i denne artikkelen for oss noen vanlige hjelpemidler som er tilgjengelig i dag, og sett på hvilken effekt de ulike faktisk har når målet er å bli skadefri.
Vi ønsker å gjøre dere mer oppmerksomme på hva som er en reel behandling for ulike plager og hva som bare vil være symptomdempende, trendy eller rett og stett et salgstriks.
Artikkelen er basert på ulike erfaringer vi tilegner oss i vår hverdag som fysioterapeut og personlig trener, og håper dette vil være nyttig informasjon for deg som ønsker en skadefri hverdag.
Det er synd å se frustrasjonen hos pasienter når de forteller at de har forsøkt alt for å bli kvitt sine plager. Tiltakene de har tatt i bruk er ofte symptomdempende tiltak eller et hjelpemiddel for å forhindre forverring og/eller nye plager. Det er ofte vanskelig å se fremgang i opptrening og rehabilitering når en prøver ”litt av alt”, uten å helt vite hvorfor en gjør det en gjør og når det skal forventes bedring.
Kompresjonssokker, foamroller, sko med støtte, ekstra såler, sportstape, bandasje, varme gele og varmeflaske er noen vanlige eksempler på tiltak mange benytter seg av i sin treningshverdag. Vi vil ikke påstå at dette ikke er gode verktøy å ha med seg, men man skal vite hvorfor og hvordan man bruker det for å få et optimalt utbytte av den eventuelle «behandlingen».
Varmepakning, selv-massasje med en foamroller eller en varmegele, er alle gode tiltak for å varme opp muskulaturen. Varmepakning er et godt eksempel på et tiltak som behandler symptomer og ikke den faktiske årsaken til skaden eller smertene. Varmepakninger kan være veldig behagelig og muskelavslappende, til og med symptomdempende, men et bad eller en varm dusj kan også ofte gjøre samme nytte.
Foamroller blir ofte brukt som en del av oppvarmingen før trening og/eller selv massasje for å løse opp stiv muskulatur. Det er her viktig å være klar over at spesifikk tøyning vil være mer effektivt og ofte nødvendig dersom man har nedsatt bevegelighet.
Kinesiotape og sportstape er flotte hjelpemidler som fint kan tas i bruk, både for å støtte muskler og/eller stabilisere ledd. Det er derimot viktig å tenke på at en sportstape er et hjelpemiddel og man burde derfor ikke gjøre seg avhengig av det. Som for eksempel ved gjentatte overtråkk av ankel, er det fint å stabilisere leddet for å forhindre full bevegelighet og minke sjansen for ytterligere skade. Tapen kan gjerne sammenlignes med en gips: dersom en ekstern støtte stabiliserer leddet for deg, trenger ikke musklene å jobbe like mye som uten tape. Det er derfor viktig at man kun bruker tapen når det er behov, men at man også trener kontrollert uten. Man vil på den måten kunne klare seg helt uten tape i fremtiden.
Det finnes mange forskjellige sko på markedet i dag. Noen skal bygge opp overpronasjon, andre skal stabilisere hele foten. Noen er egnet for løping i terreng, andre for trening med tøffere underlag som asfalt.
Hvis man har ”skjevheter” eller feilstillinger i foten som gir større plager i hverdagen, anbefales det å få en utredning hos en ortoped, da ortopeden kan tilpasse såler spesielt for din fot. Pass på at du da, sammen med ortopeden, bestemmer hvilke type sko som passer for deg. Mange får tilpasset såler, men i tillegg kjøper sko med ”ferdig justerte” såler, dette kan føre til at endringen i foten blir for mye av det gode, og kan igjen gi nye smerter.
Med denne artikkelen har vi hatt mål å gjøre dere mer bevisste på hvorfor dere velger de tiltakene dere gjør. Det er ingen tvil om at det finnes tiltak som fungerer for mange, men det avgjør også ofte graden av plager eller smerter en sliter med.
Vi ønsker og håper at vi når frem til de som føler de har forsøkt alt, men opplever at ingenting fungerer. Vi ønsker at dere spør dere selv hvorfor dere benytter de spesifikke tiltakene og hvor lenge det forventes at det skal være nødvendig.
En skade eller overbelastning som ikke gir seg innenfor forventet tid, trenger som oftest ytterligere behandling hos egnet helsepersonell. Det er slett ikke uvanlig at en plage hurtigst blir bra med et kombinert tiltak, som behandling og trening.
Artikkelen er skrevet av Karoline Jordet og Helle Kristine Lunde. De er kollegaer på Muskelklinikken og har sammen opparbeidet Løpeinstituttet som leverer kurs i løpeteknikk for mindre grupper. Lunde er personlig trener og har en bachelor i ernæring. Jordet er fysioterapeut og senterleder ved Muskelklinikken avd. Posthallen.