Ta med barna ut på tur i påsken

Påsken gir oss rom for kvalitetstid sammen med familie og venner. Friluftsliv er en familievennlig aktivitet. Friluftsliv gir oss frisk luft, fysisk aktivitet, opplevelser og gleder i fellesskap. Her er noen tips til hvordan man kan lykkes med å ta med barna ut på tur, samt forslag til familieaktiviteter i påsken.

Hva skal til for å få en bra tur sammen med barna?

 1. La barna få være med på å planlegge turen, på denne måten kan barna bli engasjert og inkludert alt fra starten av. Men ikke gi barna for mange valg i forhold til hvor turen skal gå.  Forbered barna på turen dagen før, eller ved frokostbordet.
 2. Sørg for en god start. Gjør klart det dere trenger av utstyr; sekk, mat, termos, klær m.m.
 3. Ha med sunn og næringsrik mat og drikke. Sørg for å ha med brødmat, frukt, vann, varm drikke etc. ”Turbensin” er en motivasjonsforsterker for barn. Men kun søtsaker og brus gir slappe barn.
 4. Ha et bestemt mål for turen. Er målet toppen, et spesielt tursted, matlaging ute, lek. Barn liker forutsigbarhet. Forbered barna på hva som er målet for turen.
 5. Vær med på leken. Vær spontan, lek MED barna. Tør å være litt barnslig. Dette er en fin måte å være i aktivitet på, samt det er en fin måte å bli kjent med barna på.
 6. Snakk om turopplevelsene. Både på turen og i etterkant. Ta gjerne bilder/film/tegn. Gi positive tilbakemeldinger på felles opplevelser.
 7. Gode uteklær. Ingen har det gøy om de fryser. Kle også av barna om de blir for varme. Det er viktig at klærne er bevegelsesvennlige. Husk klær etter vær og vind; vindtette- og vanntette klær, heller flere tynne lag enn ett tykt lag. Voksne som fryser eller ikke kan bli møkkete er dårlig turselskap for barn.
 8. La barna gå først og bestemme tempoet. Det mer motiverende å ligge i tet enn å halse etter i baktroppen.
 9. La gjerne barna ha med en venn på turen, da går det meste mye lettere.
 10. Sørg for at barna lykkes på turen. Mestring er viktig – det vi mestrer vil vi gjerne gjenta.

Aktivitetsforslag

 • Skitur.
 • Skileik: hopp(konkurranse), orgeltramp, kuleløype, skiskyting, slalomløype, kjøre tog, plukke opp gjenstander, kuler og staup, kostymerenn m.m
 • Snøaktivitvitetar: Lage skulpturer i snøen (bruk gjerne farger), bygge iglo/snøhule, snøballkrig, flaskebane, snølykt, sporsisten, ake, sportegn etter dyr.
 • Overnatting ute (eks. snøhule, telt eller lavvo).
 • Kanotur.
 • Sykkeltur.
 • Fisketur.
 • Klatretur (eks. klatring i trær, på steiner, i tau som er hengt opp i trærne, fjellklatring). La sikkerheten være i fokus.
 • Fjelltur.

–    Geocaching.
Mer informasjon finner du på www.geocaching.com

–    Skogstur. Forslag til aktiviteter: pil og bue, samle skjell i fjæra, lage gapahuk, natursti, lek med orientering (evt. kart og kompass),vedsanking, lage bål, skattejakt, sistenaktiviteter m.m.

Kanskje du også vil lese denne: 5 gode grunner til å spise vafler hver dag

Matlaging ute
Det er både sosialt og spennende å lage mat ute. Kokeapparat på gass eller primus gjør nytten, men mat laget på bål smaker ekstra godt! Å samles rundt bålet er en viktigmotivasjonsskaper når man er på tur.

–    Forslag til retter: pannekaker, pølser,pinnebrød, ostesmørbrød, hellebrød, grille fisk man har fisket selv, havregrynsgrøt, omelett, suppe, innbakt banan, stekte epler m.m.

Kort oppsummert kan vi si at naturen:

-Gir rom for allsidig og variert lek
-Gir rom for motorisk sansestimulering, allsidig og variert fysisk aktivitet
-Gir rom for at barn kan forme sine egne leker/lekeområder
-Er full av spennende oppdagelser og virkelige utfordringer
-Rommer et nesten ubegrenset mangfold
-Er fri for statusforskjeller
-Gir mentalt overskudd
-Gir mentalt overskudd
-Gir en følelse av tidløshet (skogen, fjellet, og elva har alltid eksistert)
-Bygger identitet og skaper varige holdninger og verdier

Dette er gode argument for å komme seg ut i påsken.

Til slutt vil eg minne om sporløs ferdsel. Å rydde opp er en fin aktivitet for fellesskapet.    

Med dette ønsker jeg alle en riktig god og aktiv påske.