Furusjøen Rundt (45 km)

Løypa går gjennom et vinterlig landskap som varierer fra skogkledde åser til snaufjell. 

Fra start går du utover Årvillingen i nordøstelig retning, videre slakt nedover mot Vassmillom, og fortsetter mot Kringseter og løypas første stigning opp til Smukksjøen.

I Vassmillom kan man velge å gå direkte i retning Vålåsjøen, og dermed forkorte løypa med ca. 8-9 km (skiltet Furusjøen Rundt 20 km og/eller Vålåsjøen). Fra Smukksjøen går løypa nedover Steindalen videre mot Vålåsjøen. Løypa fortsetter så i lett og variert terreng mot Pungen seter. Videre forbi Luseby, verdens minste «by», og nedover Frylia langs med Furusjøen. Du er nå inne i naturvernområdet til Rondane nasjonalpark. Nasjonalparkgrensen går litt øst for deg – oppe i fjellsiden. Ved Frylisætra kan du velge å bryte av løypa og gå tilbake til start over Hovde, eller om du har glidd på skiene ned til Frybrua kan du også gå tilbake til start over Hovdemyra. Frybrua er siste sjanse til å avkorte løypa (foruten å møtte snu). Løypa forsetter nedover Frydalen.

Fra Frya går løypa i en bratt stigning opp mot Koltjønnhaugen, så mot Indre Fiskedalen – et område med små seterstuler som det fortsatt sætres på om sommeren. Herfra svinger løypa brått til høyre (90 grader) og tilbake mot Furusjøen og Kvamsfjellet. Løypa går svakt oppover Bergemellomsdalen i lett kupert terreng til Hovdemyra. Forbi Storvatnet i Bergemillomsdalen kan det ofte være kaldere enn andre steder i løypa, og kommer du ut på ettermiddagen er solen borte fra store deler av Bergemillom.

Fra Hovdemyra går løypa vestover mot Årvillingen og tilbake til hvor du startet. Løypa har mye staketerreng, og er omtalt som «den perfekte» treningsturen for Vasaloppet.

Etter endt tur, kan vi trygt anbefale å ta turen innom Ruststugusetra og Målfrids hjemmelagde boller. Store og saftige!

Turen krever at du er øvd på ski og ønsker en lang tur, med mange muligheter for å bryte av og gjøre en kortere tur. 

Gode tips
Følg skiltene «Furusjøen Rundt 45 km» Vær og føre kan variere i løpet av turen, så husk på Fjellvettreglene. Denne turen er anbefalt for de som godt vant med å gå på ski, men alle kan gå deler av løypa –  den henger sammen med øvrige løypenett på Kvamsfjellet – Mysusæter og Sødorpfjellet.

Kanskje du også vil lese denne:

Aldersgrense

  • for voksne

Gradering

  • krevende

Natur og terreng

  • fjell
  • skogsområde

Sesong

  • januar
  • februar
  • mars
  • desember

Varighet

  • 5 timer

Les mer om turen her: Velkommen til Gudbrandsdalen – Visit Lillehammer