Velkommen til CrossFit

Susanne Varga og Karen Spord var de typiske jentene som svingte innom treningssenteret noen dager i uka for ei økt på mølla eller stepmaskina og noen situps på gulvet.

– Jeg kan ikke huske å noen gang ha løftet vekter og trent armer, medgir Karen.
– Armhevinger tror jeg aldri før jeg har forsøkt meg på, innrømmer Susanne.


Kursing: For ikke å skade seg, må alle nye medlemmer hos CrossFit Bergen gjennomgå nybegynnerkurs. André Svanevik instruerer Karen Spord og Susanne Varga i å håndtere kettlebells.

Ønsket variasjon i treninga
De to 23-åringene tok rundt nyttår beslutningen om å starte med CrossFit – rett og slett for å få en ekstra utfordring.

– Det var jo ikke akkurat noe nyttårsforsett, siden vi allerede trente fra før. Vi bestemte oss for å prøve noe nytt og ville at det skulle involvere styrketrening, forteller de to.

Det er nå en måned siden de tok introduksjons- og nybegynnerkursene hos CrossFit Bergen. Susanne har gått fra ingen til én armheving på tærne, og begge hevder at de føler seg jevnt over sterkere enn tidligere. Treningsmengden har de imidlertid ikke gjort store endringer på.

– To-tre treninger i uken er den typiske mosjonisten, og det går fint an å drive med CrossFit på det nivået. Det som gjør at mange har et inntrykk av CrossFit som noe helt ekstremt, er nok at det sjelden er mosjonistene som får oppmerksomhet utenfra, ler trener og innehaver André Svanevik.


Variasjon: Du blir ikke best i noe som helst av å trene CrossFit – verken turn, styrkeløft eller kondisjonsidrett. Men den varierte treninga, som blant annet inneholder ringroing, gjør Karen Spord og de andre utøverne svært allsidige.

Variasjon, funksjonalitet og intensitet
Per definisjon er CrossFit det å gjennomføre konstant varierte funksjonelle bevegelser med høy intensitet. Gjennom å utføre en rekke ulike øvelser, med funksjonelle bevegelser kroppen er ment å gjøre, på relativt kort tid, trener du en rekke fysiske ferdigheter. Man trener med andre ord ikke for å bli bedre i én konkret gren, men med mål om økt allsidighet.

– Slik trening er en stor overgang fra det vi gjorde før, så sånn sett er det veldig hardt. Likevel er det kjekt å bli pushet til å gjøre noe vi ikke ville klart på egen hånd, og med dobbel og trippel gangsperre, så vet man at det nytter, sier Karen og Susanne.

De to jentene har alltid vært glade i å bestige fjell og ha fart i beina, men det å løfte både egen og ekstern vekt gir dem en ny følelse av mestring.

– Vi lærer stadig nye øvelser å jobbe med, for eksempel med kettlebells og medisinball, som finnes i flere vektklasser. Når man klarer å øke, så går det framover!


– Enda en?! En stor del av det å trene CrossFit er det å trene sammen og hjelpe hverandre gode. Susanne Varga fra Bergen har nettopp startet og blir fulgt nøye opp av coach André Svanevik i parallettene.

Konstant progresjon
André Svanevik har etter eget utsagn en egen gruppe «soldater» inne på gymmet, som er folk han følger opp og til stadighet korrigerer og pusher på mot progresjon og utvikling.

I månedene som kommer skal Karen og Susanne få oppfølging av André, og trening.no skal følge dem og vise hvordan hvem som helst kan sette i gang med og gjøre progresjon innen CrossFit.

I starten av februar hadde jentene følgende statistikk i utvalgte øvelser:

Øvelse

Susanne

Karen

Armhevinger (på knærne)

5 reps

3 reps

Amerikanske kettlebell swings (ekstern lenke), én repetisjon maks vekt (RM)

18 kg

16 kg

500 meter roing

2.00 min

2.12 min

Ringroing parallelt (ekstern lenke)

5 reps

2 reps

Frontbøy (ekstern lenke) 1 RM

45 kg

30 kg

Armhevinger i parallett

12 reps

4 reps

Skulderpress 1 RM

20 kg

15 kg

CrossFit Bergen (crossfitbergen.no) er et av Norges største sentre med sine 600 medlemmer, hvorav en tredeler er jenter.

Les mer om CrossFit på crossfit.com.