Utholdenhetstrening før styrketrening?

Hva gir best effekt?  Bør man trene utholdenhetstrening før styrketrening, eller omvendt?  Eller betyr rekkefølgen noe i det hele tatt?

Svaret på dette avhenger av hva du ønsker å oppnå med treningen din.
Det er ikke noe spesielt magisk med rekkefølgen på treningen, men av noen grunner har rekkefølgen noe å si. Dette fordi det avhenger av tilgjengelig energi til musklene, årsaker til at musklene er slitne og risiko for å få skader.  Som en hovedregel kan vi si at trening du utfører først gir deg mest energi og blir derfor utført med større energi og intensitet.  Trening du utfører når energilagrene er tomme er mindre effektive og gir større sjanser for skader.
Rekkefølgen på trening kan også være viktig dersom du ønsker å oppnå et spesielt mål, slik som å bygge muskler eller økte idrettslige ferdigheter.  Eller om du allerede har ekstremt høyt nivå på dine ferdigheter.

Anbefalinger på rekkefølgen i treningen din
De fleste mosjonister kan unngå denne problemstillingen ved å trene utholdenhet en dag og styrketrening en annen.  Et annet valg er å utføre begge treningsformene samtidig med intervalltrening eller sirkeltrening som gir trening for hele kroppen på kort tid.

Selv om det ikke er noe magisk med rekkefølgen på trening, ser det ut som om noen ting virker bedre enn andre. Har du spesielle mål, kan disse målene være nyttige å følge:

Forbedre helsen din
For å forbedre helsen din, spiler det ingen rolle om du løfter vekter eller utfører utholdenhetstrening først.  Du kan faktisk gjøre begge deler samtidig med intervalltrening eller sirkeltrening, eller ha egne dager med vektløfting og kondisjonstrening.

Øke utholdenheten
For å øke og opprettholde utholdenheten, bør du utfører utholdenhetstreningen først.  Dette på grunn av at energilagrene i musklene er da fulle så du kan holde ut for en lang god økt.  Så kan du legge til styrketrening 2 til 3 ganger per uke, enten separat eller etter utholdenhetstrening for å utvikle muskulær styrke og redusere risiko for skader.  Å løfte vekter før løping er ikke å anbefale da slitne muskler kan øke risikoen for skader.

Øke styrke og muskelvolum
Å øke muskelstørrelsen kan best bli oppnådd ved å løfte vekter først når kroppens hovedenergikilde for muskelkontraksjon (glykogen) er høy.  Dersom du utfører utholdenhetstrening før styrketreningen, vil du tømme glykogenlagrene og gjøre trening mindre effektiv.

Bruke kalorier for fettreduksjon
Er hovedmålet å bruke så mye kalorier som mulig i løpet av en økt, er det sannsynligvis best å utføre utholdenhetstrening først og løfte vekter etterpå.  Det er helle ikke noe magisk med dette, det er bare enklere for folk flest å bruke mest kalorier per økt om de utfører utholdenhetsøkten først.  Men husk, uansett kombinasjon hvor du bruker flere kalorier enn du spiser vil medføre tap av fettmasse.

Noen foretrekker å oppnå vekttapet hovedsakelig gjennom kostholdet, andre gjør det bare med styrketrening.  Styrketrening medfører bruk av kalorier, og kan faktisk gi et høyere kaloriforbruk per minutt enn utholdenhetstrening.  Problemet er at musklene blir mye raskere utmattet slik at vi ikke er i stand til å trene like lenge som vi går eller sykler.  Resultatet er at det totale energiforbruket per økt blir da høyere for dem som utfører utholdenhetstrening først, fordi at de kan trene lenger.
Men den beste måten å redusere fettmengden på er å kombinere disse to treningsmetodene.

Øke idrettslige prestasjoner
Er målet å bli bedre i en idrett, må du komponere et treningsprogram ut fra kravene idretten setter deg (arbeidskravsanalyse).  Om du velger styrketrening eller utholdenhetstrening først avhenger kravene idretten setter deg, dine fysiske kapasiteter og hvilke mål du har satt deg.  Er du ikke sikker på hvilke krav idretten setter deg må du spørre trenere eller andre fagfolk innen trening.