Utendørstrening om vinteren – hvordan holde varmen?

Her får du noen enkle råd for hvordan holde varmen når du trener utendørs en kald vinterdag.

Mange gruer seg til en treningsøkt utendørs kalde vinterdager.  Er du den som foretrekker å gå på treningssenteret?  Da går du glipp av den glede og friskheten som en økt ute de kalde vintermånedene kan gi.
Den viktigste grunnen til at de fleste unngår trening ute om vinteren er frysing på hender og føtter.  Disse enkle tipsene kan hjelpe deg å like trening ute på vinterstid:

Flere lag
Ha flere lag klær på deg. Det innerste laget bør være laget av et materiale som leder svette bort fra kroppen.  Unngå bomull fordi det holder på fuktigheten.  Er det trening med lav intensitet kan det være behov for et isolasjonslag mellom det innerste og ytterste plagget. En tynn fleecegenser kan være fornuftig.  Skal du gjennomføre intensiv trening, kan to lag være nok.  Det ytterste plagget bør være vindtett og puste slik at fuktigheten slipper ut. Disse plaggene kan ha ulik vekt, lettvekt, middelsvekt eller tunge.  Velg dette ytterplagget ut fra hvor kaldt det er ute og intensiteten på treningen.

Varm om føtter og hender før du går ut
Passiv oppvarming: har du store problemer med å holde varmen på hender og føtter, er et tips å legge dem i varmt vann før du går ut.  Erfaringer viser at personer som gjør dette ikke opplever kalde føtter under hele økten.


Velg riktige sokker

Holde deg borte fra bomull. Med en gang bomullssokker er våte eller fuktige er de og blir de våte med det resultat at de raskt leder varme bort fra føttene dine.  Velg sokker på samme måte som du velger plagg inntil kroppen.  Det må være av et materiale som leder fuktighet bort.  Eksempel er ull og CoolMax.

Velg riktige sko
Dagens skoprodusenter har sko til ulike årstider og ulikt terreng, så å finne en vintersko er ikke vanskelig.  Det bør være en vanntett sko som f.eks. Goretex som hjelper deg å holde regn, slaps ute fra føttene dine samtidig som svetten kan passere ut.

Glatt vei?
Er veien eller stien du løper på glatt?  Da er det ikke sikkert at skoen har nok friksjon til at det blir en behagelig og sikker løpetur.  Et hjelpemiddel på slike dager er isbrodder.  De kan lett tas på og av joggesko. Eksempel : Yaktrax

Dekk til hode og hender
Dette er selvsagt, men bruk lue og hansker når du trener ute i kulde.  Blir du varm kan de lett tas av og legges i en lomme.

Unngå sterk vind
Husk at jo sterkere vind det er ute jo kaldere vil temperaturen føles. 
Vindavkjølingskalkulatoren viser hvor mye vinden påvirker den oppgitte temperaturen ute.

Hvor kaldt?
Forskning viser at hard trening i kulde kan gi astma.

Norges Skiforbunds regler tilsier at konkurranse ikke skal avholdes ved temperaturer under -18 grader Celsius. Er det da vind i tillegg bør du kanskje vurdere innendørstrening i stedet?