Unngå disse treningsfeilene!

Unngå de mest vanlige treningsfeilene og få skikkelige resultater.

Statistikk viser at den gjennomsnittlige kunden på et treningssenter slutter etter ca. 6 måneder på grunn av følgende årsaker: ikke nok tid eller merker ingen fremgang.

Trener du riktig og nok skal de fleste få god fremgang etter ca. 2 måneder. Kanskje skyldes ingen fremgang noen av disse typiske treningsfeilene?

Kvantitet og ingen kvalitet?

Bruk 5 minutter neste gang du er innom treningssenteret til å observere. Hvor mange er det som virkelig trener med god kvalitet? Det er lett å finne eksempel på dem som vandrer målløst rundt, ser ut som de kjeder seg, går på tredemølla og leser en bok eller løfter vekter som er altfor lette. Skal du få resultater må du jobbe målrettet med en plan og presse deg litt for å få fremgang. Gjør du dette vil også treningen oppleves gøy!

Overvurderer hvor hardt du trener

Det er lett og overvurdere hvor hardt vi trener med intensitet og tid og hvor mye vekter vi har løftet. En god hjelp kan være å skrive en treningsdagbok. Dette hjelper deg å få en oversikt og bevisstgjøre treningen. Det er for eksempel lett å tro at 30 minutter trening med moderat intensitet brenner mange kalorier og fett. Men dessverre så enkelt er det ikke. Trening forbrenner kalorier over tid, men den beste måten å redusere fett på er kombinasjonen trening og et fornuftig kosthold.

Undervurderer kaloriinntaket

Alle har ikke like god kontroll på nærings- og kaloriinnholdet i maten som spises. Dersom målet er å gå ned i vekt må du være ærlig med deg selv om hva du putter i munnen. Skriv ned hva du spiser. Her finnes det svært mange gode app’er som kan brukes eller du kan gjøre det på gamle måten og skrive det ned på papir.

Utfører feil type trening

Hvem har du lært treningen av? Har du sett det på youtube, sett andre på treningssenteret , av kompiser eller av gymlæreren? Er du usikker på om treningen er riktig, bruk fagfolkene som er tilgjengelig der du trener!

Endrer aldri treningsprogrammet

Å gjøre lik trening hver dag gjør at kroppen tilvenner seg øvelsene. Kroppen effektiviserer utførelsen av øvelsen når du gjentar den over tid. Dette kan være bra om du skal bli teknisk god i en idrett. Men er målet å øke styrke, gå ned i vekt eller få annen fysisk fremgang vil du stagnere. Derfor bør du endre treningsprogrammet ditt i alle fall hver andre måned. Det kan være endring av antall repetisjoner, rekkefølgen på øvelser, bytte ut øvelser osv.

 

Feil teknikk

Å utføre en øvelse med riktig teknikk betyr alt for å få fremgang i styrketreningen. Feil teknikk øker også risikoen for skader. Få hjelp av en treningsveileder eller PT på ditt treningssenter.

Urealistiske mål

Har du satt deg realistiske mål? Er det ikke samsvar mellom målene du har satt deg og treningsmengde er det lett å miste motivasjonen. De som trener mer vil som regel ha større fremgang enn dem som trener mindre. Så ikke sammenlign deg med de som trener mer. Ha ditt treningsmål som utgangspunkt og tilpass treningsmengden ut fra dette.

Bruk riktig kontrollredskap

Mål fremgangen din. For å få til det må du vite hva som er målet ditt. Er målet å gå ned i fettprosent er ikke vekten det riktige måleredskapet. Du kan endre kroppssammensetning, forholdet mellom muskler og fett, uten å gå ned i vekt. Er målet å bli sterkere i benkpress, så må så klart dette kontrolleres med en benkpresstest og ikke en annen styrketest.