Ukas utfordring: Tren annerledes

Ta turen ut av komfortsonen og prøv en annen treningsform!

Forrige uke utfordret vi deg til å øke aktivitetsnivået i hverdagen din. Dersom du tok utfordringen, kan du gi deg selv en velfortjent klapp på skulderen. Forsøk å holde aktivitetsnivået oppe denne uka også! Hvis du ikke tok utfordringen for en uke siden, kan du prøve deg denne uka i stedet.

Tidligere utfordringer i denne serien

Ukas utfordring #1: Gjennomfør minst 3 treningsøkter
Ukas utfordring #2: Øk aktivitetsnivået ditt

Ukas tema: Allsidig trening

Denne ukas utfordring handler om allsidig trening. De fleste som har trent jevnlig over lengre tid, finner en eller flere treningsformer de trives best med. Noen liker best å holde seg på styrkerommet, mens andre sverger til sykling og løping. Det er vel og bra, men mange av oss ville hatt godt av å gå ut av denne bobla noen ganger for å utfordre oss selv og bli mer allsidige.

Det å utvikle allsidighet kan være positivt på mange måter. Blant annet har forskningen vist at styrketrening kan føre til bedre prestasjon i utholdenhetsidretter, ved at man blir mer eksplosiv og får bedre arbeidsøkonomi (1). Om man derimot satser på styrketrening og vil bli sterkest mulig, kan riktig utført kondisjonstrening gjøre at man henter seg raskere inn mellom settene og tåler mer trening på kortere tid. Så selv for de som satser veldig spesifikt og høyt på én aktivitetsform kan det være gunstig å legge inn innslag av andre aktiviteter i treningen.

For oss vanlige mosjonister er det utelukkende positivt å bli mer allsidig trent. For å få en sterk og sunn kropp som tåler alle mulige utfordringer, bør man utvikle både kondisjon, styrke, hurtighet, spenst og smidighet. Denne uka slår vi et slag for å å utvikle allsidighet ved å fokusere på andre treningsformer enn vi pleier.

Hvis du er en “kondisperson”: Ta deg en styrkeøkt!

Dette er utfordringen til deg som pleier å trene utholdenhet i form av løping, sykling, langrenn eller lignende. I løpet av den kommende uka skal du gjennomføre minst én styrketreningsøkt for hele kroppen. Bestem deg for når du skal trene styrke, og sett av tid i kalenderen din.

En styrkeøkt trenger ikke å ta lang tid. Det er fullt mulig å trene hele kroppen i løpet av 30-40 minutter og få god effekt av det. Et par øvelser for bein og setemuskulatur, to trekkøvelser, en til to pressøvelser og en god kjerneøvelse er alt som skal til. Velg gjerne en av øktene vi har skrevet om på trening.no tidligere.

Les også: To raske fullkroppsøkter

Hvis du er en “styrkeperson”: Ta deg en kondisjonsøkt

Dette er utfordringen til deg som trives best med å løfte vekter, og som ikke pleier å trene så mye kondisjon. Denne uka skal du gjennomføre minst én kondisjonsøkt. For å gjøre treningen så tidseffektiv som mulig er det best å velge intervalltrening.
Den gode nyheten er at forskning har vist at styrketrening og kondisjonstrening fint kan gjennomføres på samme økt uten at det går ut over treningseffekten (2). Så dersom du har lite tid til rådighet, kan du legge kondisjonstreningen til slutten av styrkeøkten din.

Det finnes mange former for intervalltrening som alle er effektive. Noen foretrekker lengre intervaller som for eksempel 4×4, mens andre liker kortere intervaller med høyere fart. Det viktigste er at du finner det som passer for deg, slik at du får opp pulsen over lengre tid. Bestem deg for langintervall eller kortintervall, sett av tid og gjennomfør en kondisjonsøkt i løpet av uka!

Les også: Få superkondis med 4×4
Les også: Tren utholdenhet med korte intervaller

For alle andre: Prøv en annen treningsform!

Dersom du ikke vil settes i bås som enten “kondisperson” eller “styrkeperson”, kan du gå for dette alternativet. Ukas utfordring til deg er å prøve noe du ikke har gjort før. Hva med å gå helt ut av komfortsonen og for eksempel prøve en ny gruppetime?

Velg deg en treningsform som du tror du har godt av, men som du ikke har orket eller turt å prøve før. Pleier du å klage over stive muskler og dårlig bevegelighet? Meld deg på en yogatime! Sliter du med å presse deg når du trener kondisjon på egenhånd? Prøv deg på en gruppetime med HIIT eller annen sirkeltrening. Da kan du være helt sikker på at du får presset grensene og får en effektiv økt.

Les også: Ni øvelser for bedre kroppskontroll, bevegelighet og muskelkontakt

Lykke til med ukas utfordring! Skriv gjerne i kommentarfeltet vårt hvilken utfordring du går for. Stå på og gjør en innsats for å prøve noe nytt og bli mer allsidig 🙂

Referanser

  1. Jørgen Holmemo (2018) Tren styrke for å bli en bedre løper. https://sterkhelse.no/tren-styrke-for-a-bli-en-bedre-loper/
  2. Angelo Sabag, Abdolrahman Najafi, Scott Michael, Tuguy Esgin, Mark Halaki & Daniel Hackett (2018): The compatibility of concurrent high intensity interval training and resistance training for muscular strength and hypertrophy: a systematic review and meta-analysis, Journal of Sports Sciences, DOI: 10.1080/02640414.2018.1464636