Forrige uke hadde vi kosthold og «fem om dagen» i fokus. Denne uka skal vi fokusere på trening, og vi utfordrer deg til å se fremover og planlegge treningen din.
Tidligere artikler i serien
Ukas utfordring #1: Gjennomfør minst 3 treningsøkter
Ukas utfordring #2: Øk aktivitetsnivået ditt
Ukas utfordring #3: Tren annerledes
Ukas utfordring #4: Tren kjernen din
Ukas utfordring #5: Fem om dagen
Hvorfor planlegge?
En ny studie publisert i tidsskriftet Psychological Science (1) viser at personer som liker å planlegge, i større grad klarer å gjennomføre de nødvendige treningsøktene for å nå sine mål.
Hvorfor er det så gunstig å planlegge trening på forhånd? Det er mange grunner til det. For det første blir det lettere å legge opp treningen riktig. Du kan vurdere hvilke egenskaper og ferdigheter du ønsker å utvikle, og utforme en plan deretter. Da tar du kontroll over din egen utvikling i stedet for å la tilfeldighetene avgjøre hvilken trening du utfører. Du kan også være trygg på at hver enkelt økt fører deg nærmere målet ditt. Det gjør det mer motiverende å møte opp på trening.
For det andre kan planlegging gjøre det lettere å faktisk gjennomføre treningen. Ved å se fremover og planlegge øktene på forhånd, kan du sette av tid til hver enkelt økt. Du kan se utfordringer på forhånd og planlegge rundt dem, slik at du slipper at andre gjøremål kommer i veien for treningen. God planlegging gjør det rett og slett enklere å komme seg på trening.
Totalt sett kan god treningsplanlegging gjøre at treningsopplegget ditt blir bedre og dørstokkmila kortere.
Nivå 1: Planlegg to treningsøkter denne uka.
Nivå 1 av ukas utfordring er at du skal planlegge to av treningsøktene dine denne uka. Bestem deg først for hvilke to økter du skal gjennomføre. Det kommer selvsagt helt an på hva slags trening du liker og hva målene dine er.
La oss si at du har bestemt deg for å gjennomføre en kondisjonsøkt og en styrkeøkt. Det neste steget blir å planlegge når du skal gjennomføre øktene. Finn et tidspunkt hvor du vet du har mulighet, og sett dem inn i kalenderen din. Se på dette som treningsavtaler med deg selv og behandle dem deretter. Som alle andre avtaler fortjener de å bli behandlet med respekt – du skal ikke flytte på dem eller avlyse dem uten at det er høyst nødvendig.
Les også: Ta kontroll over målene dine
Neste steg er å gjøre dørstokkmila kortere. Se frem til de to øktene dine. Hvilke utfordringer kan du se for deg vil dukke opp som kan gjøre gjennomføringen vanskeligere? Hvordan kan du forebygge eller løse disse utfordringene?
En vanlig utfordring er at man skal trene like etter jobb, men at man er så sulten at man må hjem og spise først. Hvis man først tillater seg å legge seg på sofaen, er det vanskelig å komme seg opp igjen. Dette problemet kan forebygges ved at man har med seg et lite mellommåltid på jobb, som holder sulten i sjakk lenge nok til at man orker å trene før man drar hjem og spiser. Ved å planlegge rundt slike utfordringer gjør man det lettere å faktisk få gjennomført treningen.
Nå har du planlagt treningsuka di og tenkt gjennom hvordan du skal klare å utføre planen. Alt ligger til rette for at du kan få en bra uke med trening. Da er vi fremme ved det siste og viktigste steget – som er å gjennomføre! Følg planen du har satt opp og gjennomfør de to øktene på det planlagte tidspunktet.
Nivå 2: Planlegg alle øktene dine
Nivå 2 av utfordringen er for deg som trener enda oftere. Denne uka skal du planlegge alle øktene dine! Sett deg ned i kveld og tenk gjennom hva du vil få ut av treningsuka, og hvilke økter du trenger for å komme nærmere målene dine. Deretter planlegger du tidspunkter og jobber deg rundt eventuelle utfordringer slik som i nivå 1.
Tenk på hvordan øktene utfyller hverandre og hvilke tidspunkter du setter dem opp på. Planlegg deretter hvordan du skal takle eventuelle utfordringer med å gjennomføre øktene. Siste steg er å gjennomføre.
Les også: Motivasjon og planlegging
Ved å planlegge ukas økter på forhånd gjør du det praktisk lettere og mer motiverende å gjennomføre treningen. Treningsplanlegging er en ferdighet og en god vane det er lurt å bruke tid på å tilegne seg.
Lykke til med planlegging og gjennomføring!
Referanser
- Ludwig, R. M., Srivastava, S., & Berkman, E. T. (2019). Predicting Exercise With a Personality Facet: Planfulness and Goal Achievement. Psychological Science, 30(10), 1510–1521. https://doi.org/10.1177/0956797619868812