Ukas utfordring: Planlegg en sunn uke

De siste 10 ukene har vi servert deg ukentlige utfordringer knyttet til aktivitet, trening og kosthold. Målet med utfordringene har vært å inspirere og motivere deg til å gjøre små endringer som fører deg frem mot en enda sunnere livsstil og en sterkere kropp.

Ved å utfordre deg til å blant annet prøve hjemmetrening, planlegge middager på forhånd, øke hverdagsaktiviteten din, trene kondisjon og spise fem om dagen, har vi ønsket å hjelpe deg med å se muligheter i hverdagen. Ofte er det bare små tiltak som skal til for at man skal komme litt nærmere målene man har satt seg.

Tidligere har vi fokusert på ett element for hver uke, enten knyttet til trening eller kosthold. Denne siste uka skal vi sette elementene sammen til en skikkelig sunn uke!

Tidligere artikler i serien
Ukas utfordring #1: Gjennomfør minst 3 treningsøkter
Ukas utfordring #2: Øk aktivitetsnivået ditt
Ukas utfordring #3: Tren annerledes
Ukas utfordring #4: Tren kjernen din
Ukas utfordring #5: Fem om dagen
Ukas utfordring #6: Planlegg treningen din
Ukas utfordring #7: Tren kondisjon
Ukas utfordring #8: Planlegg ukas middager
Ukas utfordring #9: Morgentrening
Ukas utfordring #10: Tren hjemme

Siste utfordring: Sette alt sammen

Denne uka skal vi forsøke å sette sammen flere av elementene vi har gått gjennom tidligere i serien. Du kan velge og vrake blant de tidligere utfordringene og finne de tingene som har fungert best for deg. Målet er rett og slett å sette sammen en sunn uke med god trening, riktig mengde aktivitet og sunt kosthold.

En viktig ting å huske på er at uka skal være overkommelig. Det er ikke meningen at du skal sette sammen en “helvetesuke” som krever enorme mengder disiplin for å komme gjennom. Sett heller sammen en uke du tror du kommer til å trives med, som samtidig krever litt innsats og planlegging. Når du lykkes med det, er det lettere å gjenta opplegget de neste ukene også.

Tenk gjennom hva slags livsstil du ønsker å ha med tanke på kosthold og trening. Deretter planlegger du en uke som er i tråd med ønskene dine.

Nivå 1: Planlegg trening

Som vanlig presenterer vi utfordringer på to ulike nivåer. Nivå 1 består av at du skal planlegge treningsuka di.

Finn ut hvor mye du har lyst til å trene denne uka. Velg et realistisk antall økter, som både føles overkommelig og litt utfordrende. 3 økter i uka gir god effekt og er gjennomførbart for de aller fleste. Deretter skal du sette deg ned med kalenderen din og planlegge når øktene skal gjennomføres.

Les også: To raske fullkroppsøkter

Bestem deg både for hvordan du skal trene og når du skal gjøre det. Bruk gjerne favorittøktene dine fra de siste ti ukene. Dersom du sliter med å få kalenderen til å gå opp, kan du planlegge morgentrening eller hjemmetrening for å gjøre det enklere. Det viktigste er at du legger en plan som både er gjennomførbar og fører deg nærmere målene dine.

Selve utfordringen ligger i å følge planen! Dersom du gjør en god jobb med planleggingen blir det mye enklere.

Nivå 2: Planlegg trening og kosthold

Også på nivå 2 skal du planlegge trening, men her skal du også legge en plan for kostholdet ditt denne uka.

I artikkel nummer 8 i denne serien tok vi for oss fordelene ved å planlegge ukas middager på forhånd. Dette skal vi fortsette med denne uka. Ved å planlegge middagene på forhånd gjør du det lettere å spise sunne middager. Du gir deg selv muligheten til å handle inn ingredienser på forhånd i stedet for å måtte løpe innom butikken på vei hjem fra jobb med sulten mage. Da reduserer du risikoen for å skeie ut og velge usunne, raske alternativer.

Les også: To raske økter med kettlebells

I likhet med treningsplanleggingen er det helt avgjørende at du er realistisk når du setter opp planen din. Ikke sett opp at du skal lage en femretters gourmetmiddag når du kommer hjem fra en overtidsvakt på jobb. Vær realistisk! Se for deg hva som faktisk er gjennomførbart og legg opp planene deretter. Lag gjerne større porsjoner slik at du kan bruke restene neste dag. Tenk hva som er mest praktisk.

Hvis du vil ta planleggingen enda et skritt lenger, kan du også bestemme deg på forhånd for hva du vil spise til frokost og lunsj hver dag.

Forhåpentligvis klarer du å sette sammen en uke som både føles sunn og overkommelig, og gjør at du får lyst til å fortsette i det sunne sporet neste uke også. Lykke til med planleggingen og gjennomføringen!