Ukas utfordring: Øk aktivitetsnivået ditt!

Forrige mandag utfordret vi deg til å gjennomføre minst tre treningsøkter i løpet av uka. Dersom du tok utfordringen og fikk det til: Bra jobba! Nå gjelder det bare å fortsette i samme spor og sørge for at du får til tre økter hver uke.

Dersom du ikke klarte å gjennomføre, får du en ny mulighet denne uka. Kanskje du kan få til tre treningsøkter i tillegg til denne ukas utfordring?

Les også: Ukas utfordring #1 – Tren minst 3 ganger

Denne uka flytter vi fokus fra trening til annen aktivitet. Klarer du å øke hverdagsaktiviteten din?

Ukas utfordring – øke aktivitetsnivået ditt

Statistikk fra Helsedirektoratet viser at mindre enn 1 av 3 voksne nordmenn oppfyller anbefalingene om minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet per uke eller 75 minutter med høy intensitet (1). Med tanke på at disse anbefalingene er satt ganske lavt, skjønner vi at den jevne nordmann er langt unna et optimalt aktivitetsnivå.

Økt aktivitet og reduksjon av stillesitting regnes som viktige tiltak for å forebygge både hjerte- og karsykdommer, og en rekke muskel- og skjelettplager. Derfor vil vi denne uka utfordre våre lesere til å få opp aktivitetsmengden i hverdagen. Det er virkelig ikke mye som skal til!

Nivå 1: Gjør noe bevisst hver dag for å øke hverdagsaktiviteten

Du er herved utfordret til å gjøre noe bevisst hver eneste dag denne uka for å øke aktivitetsnivået ditt. Spør deg selv: “Hva kan jeg gjøre i dag for å være mer aktiv”?

Det finnes mange enkle tiltak man kan gjøre for å øke aktivitetsnivået. Enkle ting som å gå en kveldstur hver dag, sykle til jobb eller skole noen ganger i uka eller å velge trappene i stedet for heisen kan gjøre betydningsfulle utslag. Ukas utfordring er å gjøre minst ett slikt tiltak hver dag.

Les også: Litt er mye bedre enn ingen trening

Det fine er at det slett ikke trenger å føles som en byrde å skulle øke aktivitetsnivået på denne måten. En rask kveldstur etter middag kan både være koselig og gi deg mer overskudd til kvelden. Ofte er det den berømte dørstokkmila som slår til her også, slik at man prioriterer sofatid i stedet for å ta seg en tur. Derfor er det lurt at du planlegger aktiviteten enten på morgenkvisten eller kvelden før. Da har du allerede bestemt deg, og det blir lettere å gjennomføre.

Nivå 2: Gå. jogg eller sykle til jobb eller skole

Dette er utfordringen til deg som normalt kjører eller reiser kollektiv når du skal på jobb eller skolen. Vi utfordrer deg til å gå eller sykle minst to dager denne uka.

Det fine med slik aktiv pendling er at du bruker tid hvor du uansett ville sittet i bil eller på en buss. Mange oppdager at det faktisk går raskere å sykle enn å kjøre i rushtiden.

Les også: 4 gode treningsøkter på sykkel

Hvis du har veldig lang reisevei til jobb, kan du nøye deg med å jogge eller sykle deler av strekningen og reise kollektivt resten. Har du derimot veldig kort reisevei, kan du legge inn en ekstra sløyfe for å få minst 30 minutter med aktivitet.

Her er det også lurt å planlegge litt. Ta med deg skift, dusjsåpe og håndkle på forhånd slik at det ligger og venter på deg når du kommer frem. Jo færre ting du trenger å tenke på, desto enklere er det å faktisk gjennomføre.

Lykke til med ukas utfordring!

Referanse

  1. Helsedirektoratet – Statistikk om fysisk aktivitetsnivå og stillesitting. https://www.helsedirektoratet.no/tema/fysisk-aktivitet/statistikk-om-fysisk-aktivitetsniva-og-stillesitting