Ukas utfordring: Morgentrening

Forrige uke utfordret vi deg til å planlegge alle ukas middager for å få bedre kontroll over kostholdet ditt. Denne uka skal vi flytte oppmerksomheten tilbake til trening – nærmere bestemt morgentrening.

Tidligere artikler i serien
Ukas utfordring #1: Gjennomfør minst 3 treningsøkter
Ukas utfordring #2: Øk aktivitetsnivået ditt
Ukas utfordring #3: Tren annerledes
Ukas utfordring #4: Tren kjernen din
Ukas utfordring #5: Fem om dagen
Ukas utfordring #6: Planlegg treningen din
Ukas utfordring #7: Tren kondisjon
Ukas utfordring #8: Planlegg ukas middager

Hvorfor trene på morgenkvisten?

Hvorfor kan det være lurt å prøve seg på morgentrening? Å trene tidlig på dagen har en rekke fordeler som gjør det verdt å teste ut.

En av hovedfordelene er at du kan få unnagjort dagens økt tidlig på dagen. Det reduserer sannsynligheten for at andre forstyrrelser kommer i veien for treningen. For mange mennesker er det rett og slett mest praktisk å gjøre unna treningen med en gang man har stått opp.

En god morgenøkt kan også gjøre at du blir mer våken og får mer overskudd gjennom dagen. Det gir en god mestringsfølelse du kan ta med deg på jobb eller skole. Uansett hvordan resten av dagen går, kan du i hvert fall være fornøyd med at du har fått trent en bra økt. For noen oppleves det også lettere å ta sunne valg resten av dagen, når man har satt standarden allerede fra første stund.

Les også: To effektive AMRAP-økter

Det skal nevnes at det ikke er alle som trives med morgentrening. Noen tør aldri å prøve det ut, mens andre gir det et ærlig forsøk før de finner ut at det passer dem bedre å trene på ettermiddagen. Dersom du er en av dem som sliter med å få gjennomført treningsøkter på andre deler av døgnet, er det uansett verdt å gi det et forsøk. Med denne ukas utfordring ønsker vi å inspirere deg til å prøve.

Hvordan kan du lykkes med morgentrening?

Den største utfordringen med morgentrening er nettopp at det foregår så tidlig på dagen. Når vekkerklokka ringer en time tidligere enn vanlig fordi du har bestemt deg for å starte dagen med trening, blir det utrolig fristende å hamre på slumreknappen og sove videre. Derfor er det lurt å legge til rette for at du skal komme deg opp og faktisk gjennomføre.

Med disse tipsene blir det enklere å gjennomføre morgentreningen:

  • Legg klar treningstøy på kvelden. Jo mindre du trenger å tenke på morgenkvisten, desto lettere blir det å komme deg på trening.
  • Gjør klar frokosten på kvelden. Noen liker å spise en minifrokost (f.eks. en banan eller yoghurt) før økta og en større frokost like etterpå. Andre gjennomfører økta på tom mage og trives med det. Finn ut hva som funker best for deg, og gjør det klar på forhånd. Da slipper du å stå opp enda tidligere for å smøre matpakke.
  • Pakk baggen med klesskift, dusjsåpe og håndkle på kvelden. Sørg for å at det går så enkelt som mulig å komme seg videre fra trening til jobb eller skole.
  • Prøv å velge en treningsform som du trives med og som du føler er effektiv. I starten kan det være lurt å velge kortere økter, slik at treningen føles mer overkommelig. Spinningtimer på 30-40 minutter passer ypperlig som morgentrening.
  • Legg deg tidligere. Dersom du skal stå opp en time tidligere for å trene, bør du kompensere ved å legge deg tidligere kvelden før. Dette tipset er innlysende, men likevel lettere sagt enn gjort for mange. Er du mer uthvilt, blir det lettere å vinne kampen mot slumreknappen.

Som vanlig kommer vi med utfordringer på to nivåer.

Nivå 1: Gjennomfør 1 morgenøkt denne uka

Denne utfordringer er til deg som sjelden eller aldri har startet dagen med trening før. Finn en dag som passer, og bestem deg for å trene på morgenkvisten akkurat den dagen. Gjør klar treningstøy, frokost og klesskift på forhånd og legg skikkelig til rette for at du skal få det til.

Les også: Seks tips for effektiv trening

Nivå 2: Gjennomfør 3 morgenøkter denne uka

Nivå 2 er for deg som trener på morgenen innimellom, men som ikke har det som en fast rutine. Denne uka vil vi at du skal gjennomføre tre morgenøkter for å se hvordan det fungerer. Dersom du ser at du trives med det, kan du prøve å gjøre morgentrening til en fast vane fremover.

Bestem deg for tre dager hvor du ser at det er praktisk gjennomførbart å trene tidlig, og legg en plan for hvordan du skal gjøre det.

Lykke til med morgentreningen!