Ukas øvelse – overhead squat

Vil du ha en skikkelig utfordring?  Prøv overhead squat!  Øvelsen er blitt svært populær som følge av crossfit trenden i landet.

Dette er en av den mest utfordrende øvelsen du utfører innen styrketrening. Er du klar for utfordringen er det bare å kjøre på!

Her får du virkelig testet hva kjernestabilitet er. Du aktiverer de fleste musklene i kroppen.  Har du dårlig bevegelighet og balanse oppdager du det med denne øvelsen.

Muskler som blir trent
De fleste muskelgrupper aktive, men hovedsakelig belastes setemuskler, fremside og bakside av lår, kjernemuskulatur/korsrygg, skulder og legger.

Utførelse


1. Start med å heve stange over hodet med ca.skulderbreddes avstand mellom hendene (se video for nøyaktig instruksjon for å finne avstand mellom hendene). Lås albuene.  Pass på at albuene peker utover dersom belastningen blir så tung at du «kollapser» om må få stange hurtig ned. Når albuene er låst, vær sikker på at skuldrene er stabilisert.


2. Bøy deg så ned på samme måte som du utfører knebøy.  Pass på balansen her, ikke kom for mye frempå eller bakpå.  Her må kjernemuskulatur jobbe aktivt for å opprettholde stabiliteten.

Faremomenter
Vær sikker på du klarer å holde vekten over hodet.  Blir den for tung og du «kollapser» kan du skade skuldrene dine.  Vær derfor sikker på at du kan håndtere en slik «kollaps».
Øvelsen setter store krav til balanse og stabiliseringsmuskler.  Kommer du i ubalanse i utførelsen vil du som nevnt «kollapse» med armene dine, samt skape en uheldig stilling for ryggsøylen din.

Øvelsen passer for den erfarne.  Du bør ha erfaring med både skulderpress og knebøy før du trener denne øvelsen med tung belastning.

Yotutubevideo som forklarer teknisk utførelse av øvelsen: