Ukas øvelse – omvendt roing

Ukas øvelse trener både skuldre og rygg.
Ukas øvelse trener effektivt både skuldre og rygg.  Trener du mye brystmuskler og fremside av skuldre, er dette en god øvelse for å få balanse mellom musklene på fremsiden og baksiden av overkroppen.

Øvelsen kan utføres i slynge og Smithmaskin.  I denne artikkelen er den utført i ringer.

Du kan endre vanskelighetsgraden til øvelsen ved hjelp av benplassering.  Ønsker du å gjøre den så tung som mulig, plasser bena lengst mulig fra falllinjen.  Vil du gjøre øvelsen lettere, stå mest mulig oppreist.

Øvelsen er veldig skånsom for korsryggen sammenlignet med andre ro-øvelser for ryggen som for eksempel foroverbøyd roing med stang.

Muskler som trenes
Muskler som aktiveres er den brede ryggmuskel, øvre ryggmuskler, skuldermuskler og armbøyer (biceps).

Utførelse


1.    Start liggende på underlaget.  Ta tak i ringene (eller slyngen) og hev rumpe og rygg ved å stive av kroppen.


2.    Hev så kroppen høyere opp fra underlaget ved å dra deg opp.  Dra deg så høyt opp av brystet berører ringene/slyngen/Smithmaskinen.  Streb etter å ha ca. 45 graders vinkel mellom overkropp og albuer. I løftefasen, trekk skulderbladene sammen og husk å stramme overkropp ved hjelp av kjernemuskler og knip rumpa sammen.


3.    Senk deg rolig ned til startposisjonen.

Faremomenter
Ingen alvorlige faremomenter, men for uerfarne kan det være vanskelig å holde kroppen strak i utførelsen.  Klarer du ikke å holde kroppen fiksert i utførelsen kan det bli en «rykkvis» utførelse og dermed effektiv øvelse.