Treningstrendene for 2016

Ekspertene mener at teknologi og kroppsvekttrening blir de to viktigste trendene i 2016. Se hele listen her.

For tiende året på rad rangerer ACSMs (American College of Sports Medicine) trender innenfor trening, og hva vi vil se blir det hotteste neste år. Mer enn 2.800 fagfolk i treningsbransjen har rangert hva de mener blir de største trendene. 40 ulike potensielle trender ble gitt som valg, og topp 20 blir rangert og publisert av ACSM. Det viser seg at Wearable Technology og Body Weight Training er de desidert største trendene. Eller bærbar teknologi (pulsklokke, aktivitetsarmbånd etc) og styrketrening med bruk av kun kroppsvekt.

Det er mange av de samme trendene som ligger på topp hvert år, men i litt ulik rekkefølge. I 2013 kom styrketrening med kroppsvekt på listen, og det antas at det vil ta helt av neste år.
Men det mest spennende er at bærbar teknologi topper listen. Dette var ikke engang inne på topp-listen i fjor. ACSM mener at interessen for pulsklokker, aktivitetsarmbånd, GPS og smartklokker vil stige i 2016.

Dette er topp 10 treningstrender for 2016
1. Bærbar teknologi
2. Trening med egen kroppsvekt
2. HIIT – Intervalltrening med høy intensitet
4. Styrketrening
5. Utdannelse i treningsaktiviteter
6. Personlig trening
7. Funksjonell trening
8. Treningsprogrammer for eldre
9. Trening for vektnedgang
10. Yoga

Her ser du topp 10 listen i perioden 2008 til 2016.

 

1. Hva er bærbar teknologi
Dette innebærer bruk av sportsklokker, aktivitetsarmbånd, smartklokker, gps og mobiltelefoner med ulike apper. Den bærbare teknologien gir oss tilbakemeldinger på treningen vår, både før, under og etter, og har for mange blitt en nødvendighet for å kunne trene.

2. Hva er kroppsvekttrening?
Kroppsvektstrening er styrketrening med minimalt av utstyr.  Denne treningsformen er «back to basic».  Vanlige øvelser er ulike varianter av armhevinger og kroppshevinger.

Les også: Tradisjonell styrke – eller egen kroppsvekt?

2. Hva er HIIT?
Høyintensiv intervall trening (HIIT) kommer høyt opp på listen. HIIT er en treningsform som går ut på å kjøre X antall intervaller med en tidslengde alt fra 10 sekunder opp til 90 sekunder. Korte intensive intervaller der du kan velge å kjøre enten utholdenhetsbaserte intervaller, styrkeintervaller eller en kombinasjon av disse.
Eksempel på kombinasjonsøkt kan se slikt ut:

 • Dynamisk oppvarming 5 min
 • 1x1x10 på tredemølla: 1.5 % stigning, 1 min i moderat tempo (10 km/h) x 1 min med høyre tempo (14-15 km/h). Dette gjentas 10 ganger, dvs 5x med moderat tempo og 5 ganger med høyre tempo. Totaltid 10 min.
 • 5 sirkeløvelser som helst skal involvere hele kroppen (se trend nr 2 i ACSMs trend skale, trening med egen kroppsvekt er noe som også er en trend i dag)
  Eksempel på 5 øvelser kan være:
  1) Utfallsgang med 5kg vektplatte. 10 reps på hver side
  2) Sliding push-ups: Push-ups som utføres på medisinball eller på step kasse. 12 reps
  3) Dynamisk planke: Planke posisjon med in og utføring av føttene. Her gjelder det å holde god planke teknikk utgangsposisjon i et bestemt tid, for eksempel 30 sekunder.
  4) 3D utfall: Utfall framover, til side og bakover. Du står i samme posisjon med stansfoten. 9 reps på hver fot, dvs 3 fram, 3 til side og 3 bakover.
  5) V-ups: Rygg liggende i utgangsposisjon løfter du armer og ben synkront slik at du strever til å touche tærne dine med dine hender. En V-lignende posisjon etter streves. 10 reps.
 • Alle 5 øvelsene gjøres med minimal hvile og skal ta mellom 5-10 min å utføre. Total tid 5-10 min
 • Etter disse 5 øvelser gjentar du 1x1x10 på mølla og har da utført ca 30 min effektiv trening.
 • Avslutt med 5 min nedkjøring/dynamisk stretch.

For den mer viderekommende er det helt klart mulig å utføre 2-3 runder styrke i kombinasjon med styrkeøvelser. Se til da å hvile 1-2 min mellom hver runde og se til at treningsøkten ikke blir lenger enn 60 min inklusive oppvarmning og nedkjøring.
Dette kan være et eksempel på HIIT trening som er både effektiv, morsom og motiverende å utføre.

Brenn fett og kalorier med disse øvelsene!

4. Styrketrening
Styrketrening på treningssenter blir mer og mer populært hos begge kjønn og i alle aldersgrupper. Flere har oppdaget alle positive effekter denne treningsformen har.

Les også: Riktig frekvens for optimal styrketrening

5. Utdannelse i treningssenteraktiviteter
Flere og flere søker seg inn på ulike utdannelser som gir kompetanse til å jobbe på treningssenter.  Det kan være utdanning som treningsveileder, personlig trener eller gruppetreningsinstruktør.  Her gjelder det å være kritisk til de ulike aktørene før du gjør et valg.

6. Personlig trening
De fleste treningssenter tilbyr i dag personlig trening. Ved kjøp av denne tjenesten kan du få effektive treningsøkter med god kvalitet. Dette kan være til god hjelp spesielt for uerfarne eller for dem som vil ha nye impulser til treningen sin.

Hele undersøkelsen kan du lese her.