Forskning viser at stølhet etter trening ikke er det man lenge har trodd – en skade på muskelfibrillene og muskelfibrene. Der er heller snakk om en forsterkning av muskelfibrillene. Og hvorfor gir gangsperre vondt?
Hvem har ikke opplevd det? Du har hatt opphold i treningen en stund og starter opp med fysisk aktivitet som om du ikke har hatt opphold. De to til tre neste dagene går du rundt og verker i alle musklene du har brukt. Kjenner du deg igjen? Hvorfor er det slik?
Et utsagn som har vært vedtatt i teori om ”gangsperre” er at fysisk aktivitet som kroppen ikke er vant til medfører mikroskopiske skader i myofibrillene, i de såkallede z-skivene (se bilde). Myofibrillene kan sammenlignes med tynne tråder inne i muskelfibrene som er oppbygde av en serie med sarkomerer. Dette er små kontraktile enhetener (proteintråder som gjør at en muskel er i stand til å trekke seg sammen) i en muskel og de blir inndelte av z-skivene.
Den tidligere hypotesen til muskelstølhet var at avrivninger skjedde i z-skivene, som medførte at myofibrillene og muskelfibrene ble skadet.
En avhandling av Ji-Guo Yu ved Umeå universitetet, viser at Z-skivene ikke blir skadet. Forskere ved universitet forklarer det nye funnet slik: med ny moderne teknikk er vi i stand til å kunne se hva som skjer med z-skivene og sarkomerene. Tidligere er det observert endringer i z-skivene som da ble vurdert som en skade. Nå vet vi at z-skivene ikke blir skadet, men at forandringene er en del av dannelsen av nye sarkomerer, som er med på å forlenge myofibrillene og dermed gjøre muskelen sterkere.
Hvorfor gjør ”gangsperre” vondt?
Undersøkelser viser at det er en viss hevelse inne i muskelfibrene, men forskerne er ikke sikker på om muskelsmerten kommer av denne. Det som er sikkert er at det ikke er forlengelsen av muskelfibrene som er årsaken.
Bildet/illustrasjon: F og S utdanningsbok