Treningsstølhet

Forskning viser at stølhet etter trening ikke er det man lenge har trodd – en skade på muskelfibrillene og muskelfibrene.  Der er heller snakk om en forsterkning av muskelfibrillene. Og hvorfor gir gangsperre vondt?

Hvem har ikke opplevd det?  Du har hatt opphold i treningen en stund og starter opp med fysisk aktivitet som om du ikke har hatt opphold.  De to til tre neste dagene går du rundt og verker i alle musklene du har brukt.  Kjenner du deg igjen?  Hvorfor er det slik?

Et utsagn som har vært vedtatt i teori om ”gangsperre” er at fysisk aktivitet som kroppen ikke er vant til medfører mikroskopiske skader i myofibrillene, i de såkallede z-skivene (se bilde).  Myofibrillene kan sammenlignes med tynne tråder inne i muskelfibrene som er oppbygde av en serie med sarkomerer.  Dette er små kontraktile enhetener (proteintråder som gjør at en muskel er i stand til å trekke seg sammen) i en muskel og de blir inndelte av z-skivene.

Den tidligere hypotesen til muskelstølhet var at avrivninger skjedde i z-skivene, som medførte at myofibrillene og muskelfibrene ble skadet.

En avhandling av Ji-Guo Yu ved Umeå universitetet, viser at Z-skivene ikke blir skadet.  Forskere ved universitet forklarer det nye funnet slik: med ny moderne teknikk er vi i stand til å kunne se hva som skjer med z-skivene og sarkomerene.  Tidligere er det observert endringer i z-skivene som da ble vurdert som en skade.  Nå vet vi at z-skivene ikke blir skadet, men at forandringene er en del av dannelsen av nye sarkomerer, som er med på å forlenge myofibrillene og dermed gjøre muskelen sterkere.

Hvorfor gjør ”gangsperre” vondt?

Undersøkelser viser at det er en viss hevelse inne i muskelfibrene, men forskerne er ikke sikker på om muskelsmerten kommer av denne.  Det som er sikkert er at det ikke er forlengelsen av muskelfibrene som er årsaken.

Bildet/illustrasjon: F og S utdanningsbok