Trening og cellulitter

Trening.no får mange spørsmål om hva som er den beste metoden for å bli kvitt cellulitter.  Vi vil her presentere råd fra eksperter, og fra vitenskapelige artikler.  

Trening.no har søkt etter svar fra leger og hudeksperter, samt vitenskapelig artikler som viser hva som gir dokumentert effekt i kampen mot cellulitter. 


Hva er cellulitter?

Cellulitter blir også kallet appelsinhud.  Denne appelsinhuden er fettvev.  Alle sammen har fett i underhuden som fungerer som isolasjon.  Dette fettvevet ligger kapslet inne i rom med vegger av bindevevsstrenger.  Når vi blir eldre, blir disse mindre tøyelige.  Da blir disse fylt opp med mer fett enn du trenger og hudens overflate blir ruglete og kan se litt ut som overflaten til en appelsin.

Råd mot cellulitter

Du skal ikke søke lenge på nettet før du finner tilbud av produkter som påstår at de kan hjelpe deg å fjerne eller redusere omfanget av cellulittene.  Det er ytterst få produkt som kan dokumentere med positiv effekt.

Hudlegers anbefalinger

Elisabeth Søyland ved Rikshospitalet sier til NTB at det eneste som hjelper er å bruke musklene og redusere fettinntaket.  Hun mener at ingen av de såkalte cellulittbehandlingene har noen effekt.

Alternative metoder

Vi gjorde et søk i pubmed med ordet cellulitter. Søk i denne databasen gav 158 treff.  Målet med søket var å finne artikler som kan påvise at alternative metoder kan hjelpe.

En artikkel har sett på lasermassasje, et apparat med navn ”Smoothshapes”.  Denne artikkelen konkluderer med en reduksjon av cellulitter etter 6 måneders behandling.  Det er viktig å legge merke til at reduksjonen var minimal. (Evaluation of a noninvasive, dual-wavelength laser-suction and massage device for the regional treatment of cellulite).

Artikkel ” Circumference reduction and cellulite treatment with a TriPollar radiofrequency device: a pilot study” påstår at appararat som heter Tripollar som sender ut radiofrekvensbølger  hadde fordelaktig effekt på reduksjons av magefett og tilstedeværelse av cellulitter.  Også her var effekten minimal.

LPG endermologie er en godkjent massasjeform som gav litt effekt i en studie som heter ” Treatment of cellulite with LPG endermologie”. Svakeheten med denne studien var at den ble gjennomført med få forsøkspersoner (5 kvinner).

Dette er tre utvalgte artikler.  Vi gjør oppmerksom på at vi valgte tre tilfeldige artikler om cellulitter ut fra når de ble publisert.  Det finnes også artikler som konkluderer med at alternative metoder ikke gir effekt.

Trening hjelper

Det som hudeksperter i Norge er sikre på er at trening hjelper for å bli kvitt cellulitter.  Som Elisabeth Søyland sier må vi bruke musklene og redusere fettmengden.  Dette oppnår vi ved et sunt kosthold, regelmessig trening (utholdenhets- og styrketrening). 

Kilder: http://www.lommelegen.no/320403/kampen-mot-appelsinene,
Plast Reconstr Surg. 2010 Jun;125(6):1788-96. Evaluation of a noninvasive, dual-wavelength laser-suction and massage device for the regional treatment of cellulite,
J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009. Jul:23 (7): 820-7Circumference reduction and cellulite treatment with a TriPollar radiofrequency device: a pilot study.
Int J Dermatol. 2009 Mar;48(3):265-70. Treatment of cellulite with LPG endermologie.Güleç AT. Department of Dermatology, Başkent University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey. tulinogulec@hotmail.com