Overvektige personer kan møte andre utfordringer enn normalvektige når de skal begynne å trene. Her kan du lese om dem og finne forslag til løsninger.
Ønsker du å være mere aktiv i hverdagen, men er usikker på om du kan klare det?
Da har vi gode nyheter til deg. Er du er overvektig kan du være i aktivitet, og du kan ha det gøy og føle deg bra.
Det kan være noen utfordringer for svært overvektige personer som er i fysisk aktivitet. Det kan f.eks. være at de ikke klarer å bøye seg fremover eller bevege seg som andre personer gjør. Det kan være vanskelig å finne klær og utstyr å trene i. Det kan hende du ikke føler deg vel sammen med bedre trente personer?
Å møte disse utfordringene kan være tøft, men dette klarer du!
Hvorfor skal du trene?
Å trene kan hjelpe deg å leve lenger og beskytte deg fra type 2 diabetes, hjertesykdommer, slag og høyt blodtrykk. Har du noen av disse sykdommene, vil trening hjelpe deg å redusere symptomene.
Regelmessig trening hjelper deg å føle deg bedre fordi:
-reduserer stress og gir deg bedre humør.
-øker styrken din, bevegeligheten og balansen.
-kontrollere blodtrykket og blodsukkeret.
-styrke skjelettet, muskler og ledd.
-hjertet og lunger jobber bedre.
-økt energibruk på dagen kan gi deg bedre søvn om natten.
Hvordan komme i gang?
Kanskje disse tipsene kan være til hjelp? Tenk på hvilke utfordringer som hindrer deg i å være i aktivitet. Prøve å finne kreative måter å løse disse på.
Her en noen eksempel:
Utfordring: jeg har ikke tid!
Løsning: Vær i aktivitet noen minutter i gangen gjennom heler dagen. Sitt mindre. Prøv å gå mer i forbindelse med ærend eller legg inn en treningsøkt i lunsjpausen. Legg planer og vær kreativ.
Utfordring: jeg føler meg ikke komfortabel når jeg er i aktivitet.
Løsning: vær mest mulig i aktivitet når du utøver husarbeid, og finn måter å bevege deg på gjennom dagligdagse aktiviteter. Gå turer med grupper eller personer du føler deg komfortable med.
Utfordring: jeg er bekymret over helsen min og for å få skader
Løsning: snakk med en lege og/eller fysioterapeut først. Søk etter råd hos personer som kan gi deg gode faglige treningsråd slik at du føler deg trygg. Husk at å finne en aktivitet trenger ikke å være vanskelig. Forsiktig aktivitet hjelper også.
Problem: jeg liker ikke trening.
Løsning: trening er ikke nødvendigvis synonymt med løping eller situps. Finn en aktivitet du liker. All aktivitet teller. Gå en tur, sykle og vær i aktivitet med venner kan være til god hjelp.
Utfordring: jeg klarer ikke å holde på motivasjonen.
Løsning: Prøv varierte aktivitetsformer og spør venner om de kan hjelpe deg å holde fokus på det å være i aktivitet. Sett deg realistiske mål, legg merke til fremgangen og belønn deg selv når du når målene dine.
Men husk:
-start rolig, kroppen trenger tid til å bli vant med nye aktiviteter.
-varm opp: god oppvarming gjør kroppen klar.
Klarer du ingen aktivitet, ikke vær hard mot deg selv. Tenk på hva du får til og kan gjøre. Vær stolt om du for eksempel klare p gå en kort distanse.
Klapp for deg selv for å prøve selv om det ikke lykkes første gangen, da blir det lettere neste gang.
Hvordan opprettholde treningen?
Disse tipsene kan hjelpe:
-Forplikt deg å være aktiv: gjør en avtale med deg selv at aktivitet vil hjelpe deg å være motivert og nå målene du har satt deg.
-Set deg mål: både kortsiktige og langsiktige mål.
-gi deg belønning: oppnår du dine mål gi deg selv små belønninger som nye joggesko, nye treningsklær eller motiverende treningsmusikk.
-få støtte: få venner eller familie til å være i aktivitet sammen med deg. Det kan gjøre treningen lettere.
-skriv en enkel treningsdagbok eller prøv bloggen til trening.no. Her kan du skrive om treningen din og loggføre fremgang samtidig som du får støtte av andre.
Hvilken type aktiviteter kan store gjøre?
Følgende aktiviteter kan du gjøre:
-vektbærende aktiviteter som gåturer, gå trapper og lett jogg.
-ikke vektbærende aktiviteter som svømming og vannaktiviteter som gir mindre stress på ledd siden du slipper å løfte din egen vekt. Får du vondt i leddene dine av vektbærende aktiviteter, vil nok denne aktivitetsformen være best for deg.
-livsstilsaktiviteter som hagearbeid eller vaske bilen som er fine måter å bevege seg på. Slike aktiviteter trenger som oftest ikke å være planlagt.
Husk at fysisk aktivitet ikke nødvendigvis trenger å være hardt eller kjedelig for at det skal gjøre godt for deg. Alt som gjør at du beveger deg, også noen få minutter for dag, er en god start for å komme i bedre i form.