Trener jeg hardt nok?

Er du mosjonist og lurer du på om du trener hardt nok?  Her er noen enkle råd for å få treningseffekt.

Spørsmålet “trener jeg hardt nok?” alene gir ingen mening.  Skal det være mulig å svare på dette spørsmålet må du definere hva du ønsker å oppnå med treningen din, altså sette deg mål.

Trener du for å forebygge helseproblem eller trener du for å komme i god nok form til å konkurrere?

Her en noen tips til deg som vil forebygge helseplager.

Utholdenhetstrening for mosjonister/utrente
Er du utrent eller trener for å holde deg litt i form, anbefaler helsemyndighetene minst 30 minutter utholdenhetstrening med moderat intensitet.  Studier viser at få mennesker har en riktig oppfatning av hva moderat intensitet er.  Brukes Olympiatoppens intensitetsskala, oppgis moderat intensitet som intensitetssone 3, det vil si en intensitet som tilsvarer 82-87 % av maksimal hjertefrekvens.

For å finne riktig hjertefrekvens for moderat intensitet, må du vite maksimal hjertefrekvens.  Det finnes forskjellige måter å måle/teste denne på, men en enkel og heller unøyaktig metode er å bruke denne “tommelfingerregelen”.  For de fleste kan denne metoden være god nok i en oppstartsfase. Da tas 220 slag i minuttet og trekker fra din alder.  Er du 40 år, er din maksimale hjertefrekvens 220 – 40 = 180 slag i minuttet.

Moderat intensitet for deg er da mellom 148 – 157 slag i minuttet.

Her finner du utholdenhetsprogram til nybegynneren.

Begynner du å bli voksen, så gir ikke utholdenhetstrening alene den helsegevinsten styrketrening kan gi.  Systematisk styrketrening har en gunstig effekt på å forebygge benskjørhet.  Denne effekten oppnår du ikke ved utholdenhetstrening (gå og jogge).

Styrketrening for mosjonister/utrente
Vil du trene styrke for å forbygge helseplager, kan en utholdende tilnærming være gunstig.   Da trenes det med mange repetisjoner, relativ lett belastning og korte pauser mellom seriene.  En slik treningsmetode virker skadeforebyggende, er effektivt og tidsbesparende .

Øvelsesutvalget bør dekke hele kroppen og spesielt viktig er det å trene balansert.  Med det menes at musklene på både fremsiden og baksiden av kroppen må få like mye trening. Trener du magemusklene, bør også muskelen i korsryggen trenes tilsvarende. 

Vær sikker på at du utøver øvelsene riktig.  De fleste treningssenter har kompetente instruktører som kan hjelpe deg med både oppsett av program og veiledning i bruk av apparatene.

Her finner du styrketreningsprogram til nybegynneren.