Trender i 2014

Nytt år og nye muligheter! Her er årets treningstrender.

Treningssentrene eksploderer

Etter nyttår er det tydelig at folk vil besøke treningssentrene for å bli kvitt ”juleflesket”.  Det er ikke uvanlig med fulle treningssenter i januar måned. ACSMs (American College of Sports Medicine) trendliste for 2014 er med på å forsterke dette.  Deres spådom som viser de mest populære treningsaktivitetene dette året, er aktiviteter du hovedsakelig kan gjøre som medlem på et treningssenter.

Trendlisten baserer seg på tilbakemeldinger fra 3815 treningseksperter verden rundt som kunne velge mellom 38 ulike treningsformer.


1.    Hva er HIIT?

Høyintensiv intervall trening (HIIT)kommer øverst på listen. HIIT er en treningsform som går ut på å kjøre X antall intervaller med en tidslengde alt fra 10 sekunder opp til 90 sekunder. Korte intensive intervaller der du kan velge å kjøre enten utholdenhetsbaserte intervaller, styrkeintervaller eller en kombinasjon av disse.

Eksempel på kombinasjonsøkt kan se slikt ut:

  • Dynamisk oppvarming 5 min
  • 1x1x10 på tredemølla: 1.5 % stigning, 1 min i moderat tempo (10 km/h) x 1 min med høyre tempo (14-15 km/h). Dette gjentas 10 ganger, dvs 5x med moderat tempo og 5 ganger med høyre tempo. Totaltid 10 min.
  • 5 sirkeløvelser som helst skal involvere hele kroppen (se trend nr 2 i ACSMs trend skale, trening med egen kroppsvekt er noe som også er en trend idag) Eksempel på 5 øvelser kan være: 1) Utfallsgang med 5kg vektplatte. 10 reps på hver side 2) Sliding push-ups: Push-ups som utføres på medisinball eller på step kasse. 12 reps 3) Dynamisk planke: Planke posisjon med in og utføring av føttene. Her gjelder det å holde god planke teknikk utgangsposisjon i et bestemt tid, for eksempel 30 sekunder. 4) 3D utfall: Utfall framover, til side og bakover. Du står i samme posisjon med stansfoten. 9 reps på hver fot, dvs 3 fram, 3 til side og 3 bakover. 5) V-ups: Rygg liggende i utgangsposisjon løfter du armer og ben synkront slik at du strever til å touche tærne dine med dine hender. En V-lignende posisjon etter streves. 10 reps.
  •  Alle 5 øvelsene gjøres med minimal hvile og skal ta mellom 5-10 min å utføre. Total tid 5-10 min
  • Etter disse 5 øvelser gjentar du 1x1x10 på mølla og har da utført ca 30 min effektiv trening.
  • Avslutt med 5 min nedjøring/dynamisk stretch.
  • For den mer viderekommende er det helt klart mulig å utføre 2-3 runder styrke i kombinasjon med styrkeøvelser. Se til da å hvile 1-2 min mellom hver runde og se til at treningsøkten ikke blir lenger enn 60 min inklusive oppvarmning og nedkjøring.

Dette kan være et eksempel på HIIT trening som er både effektiv, morsom og motiverende å utføre. 

Brenn fett og kalorier med disse øvelsene!

2.    Hva er kroppsvekttrening?
Kroppsvektstrening er styrketrening med minimalt av utstyr.  Denne treningsformen er «back to basic».  Vanlige øvelser er ulike varianter av armhevinger og kroppshevinger.

Muscle-up, er populær kroppsvektøvelse.

3.    Utdannelse i treningssenteraktiviteter
Flere og flere søker seg inn på ulike utdannelser som gir kompetanse til å jobbe på treningssenter.  Det kan være utdanning som treningsveileder, personlig trener eller gruppetreningsinstruktør.  Her gjelder det å være kritisk til de ulike aktørene før du gjør et valg.

4.    Styrketrening
Styrketrening på treningssenter blir mer og mer populært hos begge kjønn og i alle aldersgrupper. Flere har oppdaget alle positive effekter denne treningsformen har.

Styrketrening er medisin

5.    Trening og vektreduksjon
Sammen med et fornuftig kosthold, har trening en nøkkelfunksjon for overvektige som vil ned i vekt.  Trenings- og kostholdseksperter bruker trening som et viktig hjelpemiddel i kombinasjon med inntak av mindre kalorier for å hjelpe overvektige å kontrollere kroppsvekten.

Hele undersøkelsen kan du lese på ACSMs hjemmesider.