Tøying fungerer – her er beviset

Det er håp for alle som ikke når ned til bakken ennå. Forskning ved NIH viser at unnskyldningenes dager er talte – alle kan tøye seg mykere. Litt hver dag er den lille oppgaven med den lange dørstokkmila.

Bevegelighetstrening er en viktig del av en funksjonell kropp, og noe som er langt mindre vanskelig enn vi ofte skal ha det til. Det kan for mange føles smertefullt og krevende, og for stokkstive kan det være fristende å skylde på gener eller kanskje dårlig tid. Men unnskyldningenes dager er forbi. I en ny doktoravhandling fra Norges idrettshøyskole har Marie Moltubakk sett på effekten av tøyning. 26 studenter tøyde ett bein hver dag i seks måneder, og resultatene viser at bevegeligheten økte, men hverken muskelfibrene eller senene ble lengre.

Studien

Doktoravhandlingen heter «Effekter av langvarig bevegelighetstrening på muskel-sene-systemets morfologi, mekanikk og funksjon,» og tar for seg tøying av bakside lår og legg. Studien viser først og fremst at tøying virker. Moltubakk så på eliteutøvere i rytmisk gymnastikk, profesjonelle ballettdansere, og friske, normalt aktive, voksne mennesker uten historie med bevegelighetstrening. Testpersonene tøyde ett bein, mens det andre beinet fungerte som kontrollgruppe.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy

Økt bevegelsesutslag

Selv om hverken muskelfibre eller sener blir lengre så bedret bevegelsesevnen seg i testbena. Studien så blant annet på bevegelsesutslag, passiv motstand mot tøyning, og selvopplevd smerte, og viste forbedring på alle disse punktene. Altså at musklene evner å slappe av og tillater større bevegelsesutslag, også i passiv tilstand. Moltubakk kom frem til at tøying endrer hvor langt du kan bøye eller bevege et ledd, men også hvordan muskel-sene-systemet fungerer når man beveger seg.

Litt og ofte

Studien viser også at tøying ikke nødvendigvis trenger å være en langtekkelig del av en treningsøkt når kroppen er varm. At den i det hele tatt blir gjort er tross alt langt viktigere. Moltubakk sier til NIH.no at den «ekstra slakken» man opplever når man tøyer en varm kropp, går tilbake igjen når man blir kald. Videre sier hun at man like greit kan tøye til Dagsrevyen eller mens du venter på bussen. Budskapet er at litt og ofte er bedre enn mye og sjeldent.

Resultatene

De 26 testpersonene gjorde fire repetisjoner av to tøyeøvelser for bakside lår og legg hver dag i seks måneder. De ble målt hver åttende uke, blant annet lengde på muskler og sener i tillegg til leddutslag. For eksempel hvor stor dorsalfleksjon (fleksing) av ankelleddet de klarte. Resultatene viste at maksimalt utslag i en slik dorsalfleksjon i snitt økte fra 17 til 29 grader. I tillegg gikk passiv motstand i musklene ned, og samme med muskelaktiveringen under tøying.

Tøyeøvelser

Forskerne tror bindevevet er grunnen til at tøying gir oss bedre bevegelighet til tross for at musklene og senene ikke blir lengre. De vet altså ikke hvorfor, men det som er sikkert er at det fungerer. Stikkord ifølge Moltubakk er ofte og rolig. Velg ut et område du ønsker å prioritere, f.eks. hofteleddsbøyer, eller hamstrings slik som testpersonene. I artikkelen på NIH.no foreslår hun å gjøre øvelsene minst 2 til 3 ganger i uka, men helst hver dag. Hold statiske tøyninger i 45-60 sekunder, og slapp godt av mens holder tøyningene. Om du klarer å puste rolig helt ned i magen så er det en god indikator på at du slapper av. Gjenta 3 til 4 ganger.