Tør å prøve!

Med gode råd fra pappa og målrettet trening siden april, gjennomførte 21 år gamle Maria Fjose sitt aller første maraton.

–    Det gikk overraskende bra! Jeg kom inn på 3.34 og er strålende fornøyd. Målet var å komme på under fire timer, sier en sliten, men glad Maria etter å ha løpt helgas lengste distanse på 42 km. 

Maria meldte seg på maraton tidlig i vår og har trent frem mot maraton siden april.

–    Vi satt en jentegjeng hjemme hos en venninne og tok noen glass vin før vi bestemte oss for å melde oss på. Det var litt spontant. Men jeg har alltid hatt lyst til å løpe maraton, så jeg kan nok ikke skylde på vinen.

Hun kombinerer maratonløping med en jenteweekend i Oslo.

– Det er veldig sosialt. Vi er fire stykker som har reist hit sammen for å løpe. Vi har backet hverandre opp helt siden vi meldte oss på, sier studenten fra Trondheim.


Maria: Maratondebutanten er klar for sitt første løp.

Forberedelser

– Jeg har fått mange gode råd av pappaen min. Han løp mye da han var yngre og er en veldig god trener og støtte, sier Maria.

Selve opptreningen til maraton har gått mye på langkjøringer på rundt 2 og 3 mil, gjerne på hardt underlag slik det er i Oslo maraton.

–    Det er ganske tungt for beina, men jeg har trent mye på asfalt for å venne ledd og muskler på påkjenningen. Jeg har løpt fem ganger i uka der en av dem var langkjøring på alt fra 1,5 til 3 mil. Ellers har jeg trent intervaller. Selv om det blir mye langturer liker jeg å holde hurtigheten ved like, sier Maria som også er aktiv innen friidrett.

Variasjon i treningen

Maria har drevet med langrenn siden hun var åtte og friidrett siden hun var 13 år. Dermed ligger treningsgrunnlaget godt til rette.

Hun mener det er viktig å variere treningen, også når man trener til et løp.

–    Selv om jeg er mest glad i å løpe, varierer jeg treningen for ikke å gå lei. Jeg trener intervaller, styrke og er med på friidrettstreninger ved NTNUI i Trondheim. På vinteren går jeg mye på ski og jogger ute, så lenge det ikke er for glatt.

Maria mener at det å delta i løp er en god måte å opprettholde treningsmotivasjon på.

–    I maraton konkurrerer jeg mot meg selv noe som gir meg en mestringsfølelse. Det gir mer spenning og det å sette seg et mål med treningen bidrar til å holde motivasjonen oppe.

Meld dere på!

Maria har følgende tips til de som vurderer å melde seg på et løp, enten det er 10 km, halvmaraton eller maraton.

– Tør å prøve! Ha en positiv innstilling og gjør det beste ut av det. Gjerne sammen med andre, da er det mye lettere.


Loping: Før målstreken: – Jeg tenkte bare at jeg håper ikke det der er et luremål!

Rekordmange deltakere
Maria var en av 16 000 løpeglade mennesker som deltok på Fokus Bank Oslo Maraton i helga. Dette er ny deltagerrekord.

–    Det er helt fantastisk. Generelt gikk hele arrangementet veldig bra, sier en fornøyd kommunikasjonssjef, Jostein Røraas.

Røraas tror flere har fått øynene opp for trening og løping.

–    Det ser ut som om at joggebølgen fortsetter. Vi ser en økende trend, og det er veldig gledelig.

Artikkelforfatter: Tanita Kveinå

Foto: Guro Fjose