Ting jeg pleide å tro…

1. Dette trodde jeg: Om du trener som Arnold så blir du som Arnold.

VEEEELDIG langt fra sannheten. Selv om jeg fulgte Arnols sitt program til punkt og prikke ble jeg aldri seende slik ut. Med et fokus langt utenom det vanlige og mer dedikert enn noen annen jeg vet om fulgte jeg hans 2 timers program, 2 ganger daglig, 6 dager i uken og….ble ikke Arnold.
Hva har jeg forstått: Gener spiller en stor rolle og ikke alle kan bli alt de ønsker.
Push ups

2. Dette trodde jeg: Du MÅ trene minst en time 3 ganger i uken.

Om dette var sant ville det vært veldig synd for de som ikke kan prioritere dette. 3 timer i uken er mye for mange og det er ikke engang sikkert at noen har motivasjonen til å slepe seg til trening 3 ganger i uken. For noen er 1-2 ganger i uken alt de ønsker eller får til.
Hva har jeg forstått: Alt er bedre enn ingenting. Selv om du bare får til å trene en gang i blant er det mye bedre enn ikke noe.

3. Dette trodde jeg: om du skal bygge muskler må du spise kosttilskudd.

Tenk om jeg hadde spart pengene jeg har kjøpt kosttilskudd for i stedet. Da hadde jeg vært en rik mann. Kosttilskudd er ingenting annet enn tilskudd til mat og ingen tilskudd i verden kan veie opp for et dårlig kosthold. Tilogmed da er resultatene du får av de ulike tilskuddene små og vil IKKE gjøre utslaget på om du får resultater eller ikke. Det er det trening, kost, livsstil og innstilling som bestemmer.
Hva har jeg forstått: Tilskudd er når man ikke klarer å få i seg nok via maten eller ved spesielle behov.
Push ups
4. Dette trodde jeg: Mer protein er bedre.

Muskler trenger protein og mer vil gi bedre resultater.
Hva har jeg forstått: Det er ikke helt slik. Alt over et visst nivå gir ikke ekstra resultater. Det er en minimumsmengde man trenger for å få optimale resultater men utover dette er det ikke nødvendig.

5. Dette trodde jeg: Om du spretter i bunn av knebøy får du garantert vondt i knærne.

Den ekstra belastningen på å sprette i bunnen vil garantert gi vondt i knærne.
Hva har jeg forstått: Noen mennesker får aldri vondt og noen får mye vondt. Mnage faktorer ligger bak smerte og det er ingen automatikk i at sprett i bunnen gir mer vondt i knærne. Vektløftere klarer seg ofte helt fint så det er ikke noen garanti i at A gir B. Det er sikkert smart å ikke overdrive, men på lik linje som om du kjører over fartegrensen så er det ikke sikkert at du får bot. Noen kan kjøre over fartsgrensen hele livt og får aldri bot, mens andre får bot den ene gangen de er så uheldige å trykke litt hardt på gassen. Mange faktorer bestemmer.

6. Dette trodde jeg: Jo mer trening du kan jo flinkere PT er du.

Det viser seg at PT yrket ikke bare er et fagyrke. Det er i like stor grad et menneskeyrke og de som kan behandle mennesker bra får ofte troverdighet og tillit.
Hva har jeg forstått: Selv om du kan mye trening behøver du ikke å være en god PT eller motsatt. Jeg vet mange som er mye bedre PT enn meg, men tror allikevel jeg har studert og lest mer enn de fleste. Synd men sant…

7. Dette trodde jeg: Gruppetreningsintruktører trente «feil».

Halve knebøy, merkelige øvelser og ting som jeg ikke i min villeste fantasi kunne se var smart ble gjennomført. De gjorde «feil» jeg gjorde «rett».
Hva har jeg forstått: Gruppetreingsinstruktører må ta hensyn til en hel gruppe og må gjøre noe for at mennesker kommer. De skal både ta personlige hensyn og gruppehensyn og må i blant kompormisse litt med det helt faglig «korrekte». Gruppetreningsinstruktører får mennesker til å like trening mer enn jeg noengang har fått til og så lenge de gjør noe er det veldig mye bedre enn ingenting.

Jeg har enda til gode å se en så stor mengde mennesker smile etter en PT time som etter en Zumba time. Treningsglede er en viktig faktor.

8. Dette trodde jeg: Du må trene styrketrening.

Man må ingenting. Styrketrening er ingenting annet enn å løfte noe og om du hugger ved eller bærer mursten er egentlig uinteressant. Kroppen trenger noen form for belastning men det kan gjøres på mange måter.
Hva jeg forstått: Alle liker ikke styrketrening. Faktum er at ca 20% av Norges befolkning er medlemmer noe som betyr at 80% ikke er så stor fan. Hvem har rett. 20% eller 80%? Kanskje ingen. Enhver må finne sin egen greie.

9. Dette trodde jeg: Power walk på tom mage er et «must» for å gå ned i fett.

Å gå på tom mage har i mange tiår vært praktisert som «religion» av mange med resultatet at det er mange trøtte tryner kl 0530 i Frognerparken.FUngerer det, absolutt, men det gjør det å gå tur på kvelden også.
Hva har jeg forstått: Å bruke kalorier er viktig. Om du spiller gold, går tur før eller etter frokost eller klipper plenen. Kaloriforbruk er viktig for å gå ned i vekt. Hvordan du gjøre det: «not so much…»

10. Dette trodde jeg: «Jeg har rett».
Push ups

Den største feilen av alle. Bare fordi jeg tror og mener det så betyr ikke det at jeg har rett. Smartere mennesker enn meg finnes og de kan mye mer enn meg om det meste.
Hva har jeg forstått: Heng med smarte og flinke mennesker. Da lærer du mer hele tiden. Heng med mennesker som kan ting du ikke kan, vær mer ydmyk og still spørsmålet «kan det være at jeg tar feil» litt oftere.

Artikkelen er levert i samarbeid med afpt.no.