Ti aktive vinterferieaktiviteter

Tips til en aktiv vinterferieuke!

Aktivitet 1: Skitur

Det sies at nordmenn er født med ski på bena, og det beviser vi med glans i vinterferien og påskeferien. Familier, unge, gamle, idrettsproffer og glade amatører møtes i et herlig sammensurium i skisporet. Som motivasjon har vi med oss appelsiner, pølser og kakao. Vi har fri og nyter det, men samtidig beveger vi oss, er aktive, og gjør noe godt for helsa vår. Frisk luft og aktivitet er godt for både kropp og sjel.

Hva med å arrangere et eget skirenn eller rebusløp rundt hytta eller i nærområdet? Få med naboer, venner og familie. Gjør det til noe sosialt og gøy!

Vil du virkelig har en effektiv treningsøkt i skisporet? Finn deg en lang motbakke og tren langintervaller på ski. Gå fire minutter i motbakken på 85 – 95 prosent av makspuls. Gjør dette i fire sett med tre minutters aktiv pause mellom hvert sett. Mer effektiv trening finnes ikke for hjertet og kroppen din.

Har du ikke pulsmåler? Du ligger i rett pulssone når du puster så tungt at du ikke klarer å føre en samtale, men ikke har noe ubehag eller melkesyre.

Aktivitet 2: Byvandring

Er fjell, skog og skispor langt unna? Ta på deg de gode skoene, fyll termokoppen med noe godt og gå på en skikkelig byvandring. Bli kjent i en ny by du besøker, eller vær turist i din egen by – dra steder du aldri har vært før. Finn noen motbakker og sett opp farten litt. Kjenn at pulsen øker, uten at du nødvendigvis behøver å bli svett, og få en liten treningsøkt ut av det også.

Aktivitet 3: Dra på klatretur

Ta med barn, venner eller familie på en god gammeldags klatretur i skogen. Finn et tre og se hvem som kommer høyest, eller se hvem som klarer flest pullups i en grein. Du kan også henge forskjellige oppgaver oppi trærne, og lage en konkurranse ut av det – hvem klarer å løse alle oppgavene på kortest mulig tid?

Flere steder i landet finner man også aktivitetsløyper i skogen. Er det noen i nærheten der du bor? Finn frem barnet i deg og dra ut og lek!   

Aktivitet 4: Lag snøhule

En klassisk vinterferieaktivitet, som virkelig får opp pulsen og aktiviserer musklene, er å lage en snøhule. Lag flere rom med sitteplasser og senger – du kan jo ha en natt i naturen og få en herlig naturopplevelse i samme slengen.

Nyt snøen før den smelter!

Aktivitet 5: Reflekstur

Ta med de minste på en reflekstur. Heng opp reflekser langs en sti eller vei uten belysning, ta med hodelykter eller lommelykter og finn veien ved hjelp av de opplyste refleksene. Det kan enten være en rundtur eller en tur som ender opp på en bålplass der man kan grille pølser og pinnebrød.

Aktivitet 6: Hoppkonkurranse

Finn en nedoverbakke og lag et skikkelig hopp med overrenn og unnarenn. Ha en konkurranse eller bare hopp og ha det gøy – og du trenger ikke noe dyrt eller avansert utstyr heller. Du kan bruke alt fra snowboard og langrennsski til stumpeski, akebrett eller plastposer. For hvem har sagt at du må stå på beina for å hoppe? Skal du ake, bør det derimot være et mykt unnarenn med mye løssnø for å unngå brekte haleben.

Aktivitet 7: Måke snø og hogge ved

Det er kanskje ikke alle som synes dette høres så artig ut, men det er likevel noe mange må bruke tid på i vinterferien. Det er da viktig å huske at du faktisk gjør noe bra for helsen din, for det er faktisk sånn at ALL aktivitet er bedre enn ingen aktivitet – inklusive snømåking og vedhogst. Så finn fram spaden eller øksa med godt humør, og tenk på hvor deilig det er når du ikke lenger behøver å bekymre deg for vekten på hyttetaket eller at du ikke har nok ved til resten av vintermånedene.

Aktivitet 8: Svømming

Det er ingen garanti for at været er flott og uteforholdene gunstige i vinterferien. Dersom vinden uler og snøen laver ned, kan man jo alltids finne frem badedrakten i stedet for – og dra til det nærmeste bassenget eller badelandet.

Svømming er trening med minimal belastning. Det er ingen harde dunk eller farer for å løfte feil, og det er god trening. For å få mest ut av utholdenhetstrening, som svømming, må du komme deg opp i puls og holde deg der i minst to minutter. Bruk litt tid på å varme opp og svøm langkjøring eller intervaller. Det er godt for hjertet og godt for helsen.

Alternativt kan du dra på badeland og skli, leke og nyte varmen mens uværet herjer utenfor.

Aktivitet 9: Skøyter

Er det én ting det har vært mye av denne vinteren, så er det is! Det er derfor sikkert mange fine skøytebaner rundt om i landet, og dersom skøytebanene har smeltet allerede har du kanskje en skøytehall i nærheten?

Blås støvet av gamle kunstløp-ferdigheter fra barneårene og sving deg ut på isen, arranger en hockeykamp eller arranger et skøyteløp. Mulighetene er mange og aktive.

Aktivitet 10: Fugletitting

Dra ut på tur i nærområdet med kikkert og kamera, og se på dyrelivet som rører seg rundt hytteveggen eller i nabolaget. Hvor mange fugler klarer du å spotte i løpet av turen? I februar har noen trekkfugler også begynt å snuse på hjemreisen, og du kan ramle over både stær, tjeld og vipe om du befinner deg de rette stedene i landet.

I følge forskning er to effektive treningsøkter i uka, i tillegg til en langtur i helgene perfekt treningsmengde for folk flest. Du kan da forebygge hjerte- og karsykdommer, benskjørhet, slag, KOLS, psykiske lidelser, redusere risikoen for livsstilsykdommer med 25 prosent og forlenge livet ditt med 15 friske leveår. Så en tur for å se på fugler kan være godt for mer enn naturkunnskapen du tilegner deg.

Toppbilde: Instruktør i Myworkout, Hilde Kyllo, nyter å være ute i naturen. Foto: Terje Trobe.

Artikkelen er levert i samarbeid med myworkout.no