– Ikke vær for streng med deg selv

– Det skal hele tiden være et ja bak i hodet, sier personlig trener, Silje Thorstensen.

Les også: Fysisk trening har stor gevinst

Det å oppnå gode, varige livsstilsendringer er krevende. Ikke bare krever det dedikasjon, men god planlegging og realistiske målsettinger er også viktig. Vi fortsetter vår artikkelserie med de beste rådene fra en rekke treningseksperter og -bloggere.

Denne gangen er det Silje Thorstensen, personlig trener og instruktør på Myrens Sportssenter og kjent fra podcasten Treningspodden, som deler av sin erfaring. Hun anbefaler å ta en runde med deg selv og tenke godt gjennom hva det er som betyr mye for deg.

– Hvor viktig er det for deg å bli sterk, sunn og sprek? Hva er du villig til å ofre for å få det til? Hvilke trusler i hverdagen er det som kan stå i veien for den planlagte treningsøkten? Er det realistisk at du kommer deg til treningssenteret på hver økt, eller bør du planlegge en hjemmetreningsøkt én gang i uken? Lag en solid plan, og sett deg et mål som både er realistisk og målbart, innleder Thorstensen.

Videre peker hun på at hver gang dørstokkmila blir ekstra tung kan du tenke tilbake på målet ditt og hvordan det vil føles å nå det.

– Involver dine nærmeste om at du er i gang med en livsstilsendring slik at også de er med på reisen. Og ikke vær for streng med deg selv. Det skal hele tiden være et ja bak i hodet, påpeker Thorstensen.

Silje T profilbilde

Silje Thorstensen

Start enkelt og prioriter treningsglede
Skal du lykkes med varige endringer holder det ikke med bare en god plan, du må også være motivert. Da handler det om å ikke starte for hardt.

– Da vil mange oppleve å brenne kruttet tidlig i prosessen. Finn en balanse der du trener nok til å få resultater, men ikke så mye at det går utover alle andre arenaer i livet. Start enkelt og øk etter hvert. Ikke lag for mange mål av gangen, fokuser på én endring av gangen og jobb hardt for denne endringen, sier Thorstensen.

Et annet viktig moment er glede, og Thorstensen understreker viktigheten av å finne en aktivitet som motiverer deg.

– Hva synes du det er gøy å trene? Sannsynligheten for at du holder på motivasjonen er mye større om du finner en aktivitet som frister til gjentakelse. Kanskje er det gruppetrening? Kanskje noen timer med PT? Løpetrening? Prøv deg frem, det er mange muligheter. Og treningsglede er viktig, påpeker hun.

Gruppetrening og trening i natur
Selv slår Thorstensen et slag for gruppetrening.

– Jeg brenner ekstra hardt for gruppetrening, så jeg anbefaler absolutt å teste ut det. Det er en jungel av konsepter der ute, og garantert noe som passer for alle. Det gir en helt spesiell treningsglede og det er for mange enklere å yte litt ekstra i en gruppe. Noen ser deg, og heier på deg, sier Thorstensen, som også kommer med en annen oppfordring avslutningsvis:

– Jeg vil anbefale alle å legge én av øktene per uke ute. Frisk luft og natur setter også tankene i gang, og det har vi mennesker godt av.

Les også: Derfor er gruppetrening unikt