Test av POLAR RC3 GPS

Trening.no har lånt treningscomputeren RC3 GPS fra Polar til testing. Dette er første pulsklokke fra Polar med innebygget GPS. Dette er en solid klokke med god brukervennlighet, den er lastet med funksjoner og gir gode analysemuligheter.


Opplysinger om Polar RC3 GSP

Polar RC3 GPS har alt du trenger for å spore hastighet, distanse og rute. Den er slank, har lav vekt (58 gram), har innebygd GPS og oppladbart batteri. Klokken har god batteritid (Polar lover 12 timers kontinuerlig brukstid med GPS aktivert). GPSen er av beste standard på markedet (Sirf4). Klokken er i hovedsak beregnet for syklister og løpere. RC3 GPS er kompatibel med W.I.N.D sensorene til Polar (speed-sensor, Cadence-sensor, S3-løpesensor). Pris: 2799,- på Polar si nettside.

Innstillinger og bruk
RC3 GPS er enkel og funksjonell i bruk, men inneholder også avanserte funksjoner. Polar holder fast på sitt kjente brukergrensesnitt. Displayet er oversiktlig med relativt store tal, noe som gjør at det er lett å følge med på bl.a. puls og hastighet når man trener. Designet og størrelsen gjør klokken egnet som hverdagsklokke. Designet på klokka er funksjonelt. Knappene er store og enkle. Ingen problem å betjene klokken selv om du trener med hansker.
Ved kjøp får du med hurtigveiledning, som gir deg en enkel og grei innføring. Ved førstegangsbruk tar det bare et par minutter å stille inn og klargjøre klokken til bruk. Den komplette bruksanvisning lastes ned fra Polar sine nettsider.

Før man starter treningsøkten bør man stå i ro for at GPSen raskest mulig skal slå inn. Av erfaring tar det ca. 1 minutt. Dersom man starter økten på et nytt sted enn forrige gang, tar det litt lenger tid. For de som har benyttet seg av treningsapper kan dette være en liten tålmodighetsprøve. Men det må også komme frem at det ikke er noe problem å starte oppvarmingen uten å vente på at klokken har funnet posisjonen.

Klokken tilbyr fem sportsprofiler: en for løping, to for sykling og to for andre sportsaktiviteter. Videre kan du velge mellom syv forhåndsdefinerte visninger. Informasjonen du får opp er avhengig av sensorene du har installert, hvilke funksjoner som er aktivert og hvilken type sport du utøver. Treningsinformasjonen på diplayet er fordelt på tre rader (eks. hjertefrekvens, etappetid og varighet). Synest det var en liten ulempe at visningene i klokken ikke lar seg programmere slik at man selv kan bestemme hvilke visninger man har i displayet. Men vil presisere at det er enkelt å bla seg frem til de ulike visningene.

Når du avslutter treningsøkten får du i displayet en tilbakemelding i tekstform om prestasjonen din. I tillegg får du en oversikt over starttid, varighet, distanse, gjennomsnittspuls, maks. puls, min. puls, kalorier, fettforbrenning % av kalorier, gjennomsnittsfart/hastighet, maksimal fart/hastighet, gjennomsnittlig frekvens, maksimal frekvens, løpsindex, etappetid, tid i hver sone, m.m. Om man i tillegg benytter W.I.N.D sensorene vil mer informasjon komme frem. Noe som jeg savnet i treningsfilen er oversikt over tilbakelagt høydemeter i løpet treningsøkten.  Til gjengjeld vil dette komme frem i Polar sin nettbaserte treningsdagbok.

Klokken kan stilles inn med alarm om man ønsker å trene i en bestemt treningssone. For meg som ofte trener med musikk, ville det vært en fordel om klokken også hadde vibrasjonsvarsling.
Selv var jeg godt fornøgd med nattmodus funksjonen. Når nattmodus i klokken er aktivert, lyser displayet uansett hvilken knapp du trykker på. Suverent når man trener ute i mørket.

Funksjoner
Polar sportssoner: Du har mulighet til å låse målsportssonen for en treningsøkt. Dette for å gjøre det enklere å trene med riktig intensitet.

Polar Fitness Test: Dette er en enkel og rask måte å måle din aerobe kapasitet på under hvile. Testresultatet gir deg en indikasjon på aerob kondisjon. Resultatet kan sammenlignes med maksimalt oksygenopptak.

Smart Coaching: En innebygd treningsveiledning som veileder til rett intensitet etter ditt kondisjonsnivå. Treningen er delt inn i fem sportssoner basert på prosentdelen av maksimal hjertefrekvens. Polar ZoneOptimizer-funksjonen justerer sportssonene dine basert på personlig informasjon, inkludert hjertefrekvensvariabilitet. Polar ZoneOptimizer anbefaler trening med lavere intensitet når liten hjertefrekvensvariabilitet registreres og trening med høyere intensitet når stor hjertefrekvensvariabilitet registreres.

Running index: Dette er en enkel måte å overvåke endringer i prestasjonene dine på. Her kan du overvåke hvor effektiv løpeturen din er. Running index beregnes automatisk etter hver løpetur, basert på hjertefrekvens og hastighetsdata.

Ved endt treningsøkt får du opp en melding i tekstform som gir deg tilbakemelding på prestasjonene dine. Denne funksjonen hjelper deg med å få bedre innsikt i fordelene med treningen din.

Tilbake til start: Denne navigeringsfunksjonen veileder deg tilbake til startpunktet for turen.

Nettbasert treningsdagbok
Enkel overføring med micro-USB kabel. Positivt at den kan brukes på alle datamaskiner uavhengig av operativsystem da det er internettbasert. For langsiktig oppfølging kan du lagre treningsfilene dine. Du vil få detaljert informasjon om treningsøktene og få en bedre forståelse for treningen din. Man har også tilgang til ferdiglagde Polar Endurance-programmer for løping og sykling. Du fyller ut et kort spørreskjema, og får med dette et personlig tilpasset treningsprogram som passer ditt nåværende kondisjonsnivå. Du kan også opprette egne fasebaserte treningsøkter og overføre dem til klokken. Her har du også mulighet til å dele treningsruter og distanser med andre på www.polarpersonaltrainer.com

Konklusjon
RC3 GPS er en brukervennlig pulsklokke som passer godt for løpere, syklister, langrennsløpere (for de som generelt trener i skog, mark, på fjellet eller går toppturer). Klokken er slank, kompakt og godt utbygget. Knappene er store og lette å bruke. Batteritiden er god. GPSen viser seg å være svært nøyaktig. RC3 GPS er lastet med funksjoner og muligheter. Klokken har mange avanserte funksjoner og er et godt analyseverktøy for de som ønsker å prestere bedre. I tillegg er funksjonene enkle, man kommer raskt i gang, noe som gjør at jeg også kan anbefale den for nybegynnere. Er fysisk trening en viktig del av hverdagen din er dette er anbefalt og nyttig treningsverktøy.