Teller du skritt? Skrittelling kan gjøre deg både sprekere og lettere

Du trener kanskje en del – men vet du hvor mange skritt du går på en dag? Mange får seg en aha-opplevelse etter å ha tatt i bruk stegteller, den lille dingsen som teller alle skritt du tar på en dag, og gir deg svaret på hvor aktiv du EGENTLIG er i hverdagen. 

Vi sitter for mye stille
Det viser seg at halvparten av den norske befolkning går i mindre enn ti minutter sammenhengende hver dag. Kjører du bil til jobben og sitter på kontoret hele arbeidsdagen, for så å kjøre hjem igjen og setter deg i godstolen, er det en stor fare for at du beveger deg alt for lite. Selv om du trener, kan du likevel gå opp i vekt på grunn av en altfor stillesittende hverdag.

WHO (Verdens helseorganisasjon) anbefaler at vi går minst 10 000 skritt om dagen, dette er det nødvendige aktivitetsnivået som er nok til blant annet å forebygge livsstilssykdommer. Særlig for oss mange som jobber foran PC hele dagen kan dette være vanskelig å oppnå dersom man ikke er bevisst på å bevege seg litt ekstra. Stegtelleren øker motivasjonen og får de fleste til å gå litt mer hver dag, forteller treningsekspert og administrerende direktør i Grete Roede as, Lis P. Strøm.

Du går 2000 flere skritt
I følge forskning.no ble det gjort en gjennomgang av 26 studier hvor til sammen 2767 personer deltok. Studiene vurderte hvilken effekt skrittelleren hadde på motivasjonen til å øke antall skritt om dagen. Studiene ble gjort i gjennomsnitt over 18 uker. Flesteparten av dem som deltok var overvektige og relativt inaktive. Det viser seg at de som brukte stegteller gikk i gjennomsnitt 2000 flere skritt i løpet av dagen, noe som tilsvarer et økt aktivitetsnivå på 27 prosent i gjennomsnitt. Det viste seg også at deltakerne gikk gjennomgående ned i vekt og fikk lavere blodtrykk.

Konkurranse øker motivasjonen
-Bruker du stegteller, er altså sannsynligheten stor for at du beveger deg mer enn vanlig i tillegg til de faste treningsrutinene dine. Setter du deg et mål om å gå minst 10 000 skritt per dag i en periode, gjernesammen med andre – da går det også litt konkurranse i det, er tipset fra Lis P. Strøm.

Gå 8000 skritt hver dag i 30 dager – vinn en tur til Mali!

TRENING MED MENING – ”Gå i hennes spor”:

Ved å gå 8000 skritt om dagen i 30 dager i mars eller april får du bedre helse samtidig som du bidrar til å bygge brønner i Mali med 100 kroner. Flere brønner vil gi en enklere hverdag for jenter og kvinner i ett av verdens fattigste land. Alle som deltar er med i trekningen av en reise til Mali. Skrittkampanjen «Gå i hennes spor» arrangeres av CARE og Grete Roede, og inntektene går uavkortet til hjelpearbeid i regi av CARE.

Du kan melde deg på fra nå og fram til 15. april.

For påmelding og mer informasjon se www.care.no/spor

TIPS: 10 minutt her og 5 minutt der
– slik får du mange ekstra skritt i løpet av en vanlig dag:

 • Rekker du en kjapp tur på 10 minutter før frokost?

 • Kan du gå til og fra jobb?

 • Ta trappen i stedet for heisen

 • Oppsøk en kollega på kontoret i stedet for å sende e-post

 • Gå en kjapp tur i lunsjen

 • Varier med ”gåmøter”, ikke sitt på møterommet hver gang

 • Gå rundt på kontoret, ute eller hjemme mens du prater i telefonen

 • Ser du mye på TV? Reis deg når du skal skifte kanal, dropp fjernkontrollen

 • Hopp av et busstopp før du pleier

 • Gå en tur med venner i stedet for alltid å møtes på kafé

 • Gå til butikken når du skal handle

Artikkel er laget av Lill Haugen, Grete Roede.