Suzannes store lidenskap

I februar håper Suzanne Svanevik å kvalifisere seg til europamesterskapet i CrossFit, der 30 utøvere av hvert kjønn kommer med. – Det er motiverende å ha mål, men det aller viktigste er god variasjon og at man trives med treningen, synes 17-åringen.

Bergensjenta ble kjent nærmest over natta da treningsvideoen hennes ble lagt ut på CrossFit Bergens YouTube-kanal i slutten av oktober. En drøy måned og godt over to millioner visninger senere har Suzanne startet blogg på bestilling, og hun synes det er moro med all oppmerksomheten.

– Jeg kjenner litt ekstra press på å måtte prestere og holde fokus, men det er egentlig bare gøy så lenge det ikke blir for mye. Det er noen av dem som skriver at de vil gifte seg med meg, ler hun.

– Alle må begynne et sted
På nett skriver hun om det meste i livet sitt, der trening og CrossFit spiller en sentral rolle.
– Jeg snakker gjerne om trening, fremgang og så videre, men enkelte personlige ting lar jeg være å svare på.

Hovedgrunnen til at jeg skriver er å spre kjennskap til CrossFit og gjøre det mer tilgjengelig. Det er mange som ikke tør prøve fordi de tror det er for hardt, og det er synd. Alle må begynne et sted, påpeker Suzanne.

Selv er hun etter to år kommet dit at hun tar det dobbelte av egen kroppsvekt i knebøy, samt 105 kilo i markløft – for å nevne noe. Men aller best liker hun å jobbe med sine egne 50 kilo kroppsvekt.
– Min desiderte favoritt er CrossFit-økten «Cindy», som inneholder pull-ups, push-ups og squats – alle med bodyweight. Av styrkeøvelser er knebøy favoritten.

Turnet som yngre
Det var en av Suzannes eldre brødre som introduserte henne for sporten da hun var 15, og siden har det gått slag i slag for den tidligere turneren.

– Vi ble nok bare bitt av basillen, for det er turn som ligger til familien – ikke så mye styrketrening. Nå vil jeg bli sterkest mulig og bygge mest mulig muskler, jeg blir ikke lei. Så lenge treningen er variert og utfordrende, så ser jeg for meg at jeg kan holde på til jeg blir gammel, smiler 17-åringen.

Familie og venner har, i likhet med flere millioner andre, latt seg imponere av den vesle, sterke jenta. Suzanne rager nemlig beskjedne 152 centimeter over bakken, uten at det stopper henne fra å ha store mål.
– Jeg vet ikke helt hva og når, men jeg vil gjerne delta i konkurranser. At familie og venner støtter meg i det jeg gjør, betyr mye for mine mål og utvikling, påpeker hun.

Stadig sterkere
Nå har trenerbroren satt Suzanne på et fireukers styrkeløftprogram som skal gjøre henne sterkere i knebøy, markløft og skulderpress. Fem dager i uka trener hun CrossFit-økter med pust og puls i tillegg til rene styrkeøkter.

– Det er klart, jeg blir nødt til å legge opp hverdagen min etter treningen. Men jeg er 17 år og har ikke så mye annet å tenke på enn skole og trening, pluss en vaskejobb hos min far nå og da. I helgene har jeg oftest treningsfri, og da bruker jeg tiden på å være med venninnene mine. Man kan ikke være så nazi at man glemmer å ha det gøy!, synes den sprudlende jenta.

Selv om CrossFit-«boxen» på Kronstad i Bergen er hennes andre hjem, så ser hun for seg en julefeiring med hakket mer hjemmetid enn vanlig.

– Jeg bruker mye tid på trening og har et ganske fast og rent kosthold. Men det betyr ikke at jeg ikke kan å skeie ut, og i jula skal man kose seg litt ekstra!


På sin nylig oppstartede blogg skriver Suzanne Svanevik om mye av det som opptar jenter flest, nemlig mote og sminke. Men hovedvekten er på den sterke jentas interesse for CrossFit, som har gjort henne viden kjent for imponerende prestasjoner.


Kroppskontroll og beherskelse er en fordel når man skal trene funksjonell styrke. Med bakgrunn fra turn har Suzanne gode forutsetninger, og hun har aldri pådratt seg en skade verken på eller utenfor trening.


Suzanne tilbringer mye tid i lokalene til CrossFit Bergen, der hun alle hverdager har to treningsøkter.


Favorittøvelsene til Suzanne er pull-up, push-up og squat – alle med kroppsvekt. Håndstående armhevinger er ingen sak.