Her får du svar på spørsmål om sykling. Får man store lår av å sykle? Gir sykling god kondis? Svar er gitt av Dennis Fjellheim som har hovedfag i idrett fra NTNU.
Hva er den største treningsforskjellen på spinning og sykling ute i naturen?
Den største forskjellen mellom spinning og sykling ute er frisk luft! Ved sykling ute vil man i tillegg bruke litt flere muskler i overkropp, mage og rygg for å holde balansen og holde kontroll på sykkelen når man styrer unna hindringer, sykler opp eller ned. Dette gjelder spesielt for terrengsykling. Men både spinning og sykling ute er god trening for hjertet og sirkulasjonssystemet. Hvis man er bevisst på å holde riktig intensitet i treningen, så har man samme treningseffekt på spinning og sykling ute. Finn ut hva som passer for deg.
En sykkel er en sykkel, om den er ute eller om den står i ro inne, spiller ingen rolle!
Hvem passer sykkeltrening for?
Trening på sykkel passer for alle som kan sykle, så lenge man kan forholde seg til trafikken rundt seg. Sykling er skånsomt for kroppen så lenge sykkelen er riktig innstilt. Sykling er en ikke vektbærende aktivitet, dvs. at du setter fra deg vekta di på setet, og dermed blir det mer skånsomt for rygg og kneledd. Ved sykling unngår man de støtene man får fra underlaget ved f. eks. løping. Dermed er sykling en aktivitet som passer spesielt godt for de som plages med rygg og kne, eller føler seg litt for tung til å løpe.
Er det effektiv kondisjonstrening?
All trening der du kommer opp i en viss intensitet, dvs. andpusten og puls over 130 er god utholdenhetstrening. Jo høyere intensitet (opp til ca. 90-95 % av HFmax) jo større effekt på utholdenheten får du. Hvis man til vanlig trener med pulsklokke bør man være oppmerksom på at HFmax (makspuls) ikke er den samme ved løp, ski og sykkel. HFmax vil være lavere på sykkel fordi man bruker mindre muskelmasse i aktiviteten. Dette må man ta hensyn til når man trener. Hjertefrekvens på 180 slag pr. min kan være mye tyngre på sykkel enn ved løp.
Får man store lår av sykle med høy intensitet og i bratte bakker?
At man får store lår av å sykle er en vanlig myte. Men dette er ikke noe man behøver å bekymre seg for.
Oppfatningen tror jeg kommer fra at man har sett på topptrente syklister som har veldig markerte muskler i bena. Dermed ser de store ut. Ja, det finnes syklister med store lår, men det finnes nok flere syklister med smale lår. Topptrente syklister er tynne og lette. De har nesten ikke muskler i overkroppen og dermed vil lårene som er meget godt trente, og med fettprosent på godt under 10, se store ut.
Muskler tilpasser seg etter den belastningen de blir utsatt for. Hvis man trener styrke vil man utsette musklene for ganske stor belastning. Dermed vil musklene vokse seg større for å klare denne belastningen og kunne utvikle stor kraft. Slutter man å trene vil man miste muskelmassen igjen.
Ved sykling utvikler man ganske liten kraft. Normalt vil vi utvikle større kraft ved å gå to trapptrinn av gangen opp trappa, eller ved å gå i bratt motbakke, enn ved å sykle.
Til slutt; Hvis man er utrent vil all trening gi noe økt muskelmasse, sykling vil ikke gi større muskler i lårene enn annen aktivitet.
Er det effektiv trening for vektreduksjon?
Når det gjelder vektreduksjon så avhenger jo det av regnestykket, kalorier inn – kalorier ut. Ved sykling kan du gjøre noe med siste leddet, kalorier ut. Når du sykler 5 km bruker du en del mindre energi enn hvis du løper 5 km. Det er først og fremst fordi man bruker mye kortere tid ved å sykle disse 5 km. Men om du sykler i 30 min på, la oss si puls på 150 eller om du løper på puls 150 i 30 min, vil ikke forskjellen være så stor.
Fordelen med sykkel er at man ofte klarer å holde på over lang tid i forhold til løping, kanskje flere timer. Belastningen på muskler og ledd på sykkel er liten i forhold til løping. Dermed kan den totale energien som man forbrenner i løpet av en treningsøkt være stor.
Kilde: Svar er gitt av Dennis Fjellheim. Han har hovedfag i idrett ved Idrettsvitenskapelig institutt NTNU Trondheim. Han er syklist og trener for sykkelklubben TVK i Trondheim og jobber som lektor i kroppsøving ved Brundalen vgs. Artikkel er tidligere publisert i magasinet MAG.