Slik kommer du i gang med treningen

Cathrine Strand, Inger Houghton og Catrine Collins gir her sine tips til hvordan du skal komme i gang med treningen etter juleferien.

For mange innebærer julefeiringen treningsfri, mye søtsaker og god mat. Det er sikkert vel fortjent, men nå er det på tide å komme i gang med treningen og et mer sunt kosthold. Vi har spurt tre treningsglade jenter om hvilke «kom-i-gang»-tips de har.

Start rolig
Cathrine-StrandCathrine Strand (@shapeupcathrine) har vært aktiv hele livet, og de siste fem årene er det styrketrening som har hatt fokus hos Cathrine. Med sine nær 25.000 følgere på instagram inspirerer hun mange til trening.
– Jeg selv har unnet meg en treningsfri jul, men dette har skyldtes en lungebetennelse som har sittet i kroppen i flere uker. Jeg gleder meg til å komme tilbake til morgentreningen min, og er klar for et nytt år. «Kom i gang»-tips vil være å starte rolig så ikke de første øktene blir alt for tunge og demotiverende. Min erfaring er at da kan motivasjonen falle fort. Sørg for at treningen blir en bra opplevelse, og ikke ta deg selv helt ut de to til tre første øktene. I tillegg kan det være hyggelig om du får med deg en venninne som treningspartner, sier Cathrine.
I julen er det mye god mat, og det skal være lov å kose seg. I januar opplever en del at det er vanskelig å gå tilbake til «normalt» kosthold igjen. Cathrine mener at gode rutiner for treningen vil bidra til et godt kosthold.
– Jeg opplever jeg at kostholdet kommer litt av seg selv hvis jeg kommer inn i en god treningsrutine. Det i seg selv skaper en bevissthet rundt hva man spiser, sier Cathrine.
– Mine mål for 2016 er å få startet opp med yoga, samt fortsette å trene styrke tre til fire ganger i uken. For en trebarnsmamma med full jobb så syns jeg det er et godt mål. Så får tiden vise om det skulle bli flere mål etterhvert, sier hun.
Du kan lese mer om Cathrine Strand i denne artikkelen: Dette motiverer @shapeupcathrine

Sett opp en plan
Catrine-CollinsCatrine Collins (@catrinecollins) har nettopp blitt mamma, og et naturlig mål for henne er å komme tilbake i form. Hun råder alle til å ikke få dårlig samvittighet og grave seg selv helt ned fordi man å ha tatt en pause fra trening.
– Bruk det heller som en god motivasjon for å komme i gang og få beveget seg igjen. Mitt råd er å finne et hovedmål og ulike delmål for å nå det hovedmålet. Det er da smart å sette opp en plan hvor de ulike dagene du ønsker å trene skrives ned. Har du en plan er det lettere å fullføre. Allier deg med en venn, kjæreste, kollega og fortell hva målet ditt er. Da blir det lettere å motivere hverandre også. Skriv ned hver økt du har hatt som en slags sjekkliste. Det føles bra å fullføre det en har planlagt, sier Catrine.
– For å gå over til et mer normalt kosthold etter julen er det viktig å start litt og litt, ikke kutt ut alt med en gang. Tar jeg meg selv som eksempel så kan jeg si det sånn at jeg ikke klarer kutte ut alt av for eksempel godteri. Jeg velger heller å spise godteri noen dager og unngå det de resterende dagene. Bruk det som en belønning for å ha trent bra den uken. Begrens inntaket til helgen eller en annen dag du får lyst på. Husk at det er lettere å ikke spise usunt kontinuerlig med en gang man venner kroppen til å spise sunt igjen. Finn sunne og fristende oppskrifter på alternativer når søtsuget tar deg, sier hun.
– Mitt mål for 2016 er først og fremst å komme tilbake i form etter å ha fått en liten gutt i november. Jeg har mye jeg ønsker å få til igjen og jeg har et mål om å bli allsidig på den måten at jeg kombinerer det å være mamma med det å være sprek. Kanskje jeg har et mål om å gjøre noe jeg aldri har gjort før. Utfordre meg selv til å delta på noe nytt. Tiden får vise og jeg er utrolig klar for et spennende og nytt år på treningsfronten, sier Catrine. Hun har på sin instagramprofil @catrinecollins nesten 44.000 følgere.
Les mer om Catrine i denne artikkelen: Slik trener @catrinecollins

Fjern alle rester
Inger-HoughtonInger Houghton (@ingerindubai) mener også at det er lurt å starte rolig opp igjen med trening etter ferien. Samtidig råder hun deg til å rydde opp i skuffer og skap på kjøkkenet.
– Ikke lag en for «big deal» ut av at du har hatt noen uker uten trening. Alt du har jobbet for i 2015 er ikke tapt bare fordi du har hatt tre uker med mindre trening og mer mat, så ikke stress for mye over det. Ja, det er kanskje litt tyngre å starte igjen, men etter en jul uten så mye trening er forhåpentligvis motivasjonen til å komme i gang igjen allerede der, og det er bare å hoppe i det. Dersom motivasjonen ikke er helt på topp er mitt beste tips å ikke kreve for mye av deg selv. Selv om du vanligvis kanskje trener seks dager i uken er det kanskje ok med tre økter de første ukene liksom. Sett deg mål som er realistiske, men som samtidig ikke er så lette å nå at du ender opp med å ikke gjøre det som må til, sier Inger.
– Når det gjelder kostholdet så er det smarteste du kan gjøre å rydde opp i skuffer og skap. Fjern alle rester av julemat og godsaker som du nå ikke skal spise mer av lenger. Så lenge det finnes sjokolade i hus vil du, eller noen du bryr deg om, spise det til slutt. Tro meg, jeg snakker av erfaring. Fyll heller opp kjøleskapet med matvarene du pleide å spise før jula gjorde sitt inntog. Og husk at bare fordi julen er over så betyr ikke det at du ikke får røre en kakemann eller sjokolade før neste år, det betyr bare at du kanskje starter dagen med noe annet enn en halv eske Ferrero Rocher (igjen, jeg snakker av erfaring). Spis deg god og mett på bra proteinkilder og grønnsaker, og har du fortsatt lyst på en sjokoladebit etter det er det lov altså, men den smaker nok enda bedre dersom du gir “sjokoladesmaksløkene» ett par dager pause, sier Inger.
Hun har ikke selv satt seg noe konkret mål for 2016.
– Vi fikk en datter 3. desember, så mitt treningsfokus i 2016 er å trene når jeg kan og har lyst helt enkelt. Jeg kan trene resten av livet, mens datteren min er liten bare én gang, og akkurat nå er hun viktigere enn konkurranser og fremgang i treningsstudioet, sier hun.
Les mer om Inger i denne artikkelen: Du må lytte til kroppen