Slanking og fysisk aktivitet

Denne undersøkelsen viser at skal du beholde muskelmassen under slanking (diett) bør du trene styrke og utholdenhet. Slanking ved hjelp av bare streng diett eller ved en kombinasjon av streng diett og utholdenhetstrening fører til tap av muskelmasse.

Det finnes mange undersøkelser som har vist ”slankeeffekt” av bare diett eller ved diett og ulike idrettsaktiviteter. Med utholdenhetstrening økes energiforbruket under pågående aktivitet, mens styrketrening øker stoffskiftet pga økt muskelmasse. Denne undersøkelsen viser at en diett i kombinasjon med utholdenhets-/styrketrening er det beste med tanke på å gå ned i vekt uten å miste muskelmasse.

Forsøkspersonene i denne undersøkelsen var 35 menn som hadde en vekt tilsvarende 120 % over idealvekten. Mennene ble delt inn i fire grupper, en kontrollgruppe og tre diett grupper. Den første diettgruppen gjennomførte ingen trening, den andre gruppen utførte utholdenhetstrening og den tredje gruppen utførte en kombinasjon av styrke-/utholdenhetstrening. Treningen ble utført tre dager per uke i 12 uker.

Dietten til forsøkspersonene bestod av ca. 1500 kcal per dag med et høyt innhold av fiber og tilstrekkelig med protein, vitaminer og mineraler.

Treningsgruppene deltok i aerob trening som i starten hadde en varighet på 30 minutter med en intensitet tilsvarende 70-80 % av det maksimale. Treningstiden ble under de 12 ukene gradvis forlenget til 50 minutter.

Strykegruppen utførte styrketrening med 12 øvelser for hele kroppen.

Resultatene viste at kroppsvekten sank hos alle diett gruppene. Den prosentvise andelen fett ble redusert mest i gruppen som utførte kombinert trening (8,4%) mens utholdenhetsgruppen hadde en reduksjon på 4,7 % og diettgruppen 3,6%.

Resultatene viste også at den maksimale styrken (1RM) i knebøy og benkpress bare økte hos kombinasjonsgruppen, mens det maksimale oksygenopptaket økte med 25 % hos utholdenhetsgruppen og 15 % hos kombinasjonsgruppen.

Forfatterne konkluderte med at vektnedgangen ikke økte da diett ble kombinert med trening. Derimot fant man en forskjell mellom gruppene når det ble studert hva vektnedgangen bestod av. Hos diett gruppen som ikke trente og og diett gruppen som trente utholdenhet var prosent andelen muskelmasse som ble slanket bort mye større enn hos gruppen som utførte styrke-/utholdenhetstrening i kombinasjon med diett.

Referanse: Kraemer, W.J. Influence of exercise training on physiological and performance changes with weight loss in men. Medicine and Science in Sport and Exercise. 1999;31:1320-1329