Se hit hvis du er bekymret for sommerkroppen

Lykken er ikke nødvendigvis en topptrent kropp. Hvordan du snakker til deg selv er mye viktigere.

Les også: Tre tips til sommerkroppen

Nå er påska over og mange bekymrer seg kanskje for at de ikke er i rute med sommerkroppen. Besøkene på treningssenteret har ofte en tendens til å øke når vi begir oss ut på en siste all-in-innsats for å få den kroppen vi vil ha. Vi har også gjerne en del urealistiske målsetninger samt en dårlig plan for hvordan vi skal komme i mål. Motivasjonen dabber gjerne av etter hvert i takt med at en føler det skjer svært lite i forhold til den innsatsen en legger inn.

Du er ikke den første, og heller ikke den siste, som har gått på en smell ved å trene for mye og spise for lite en kortere periode, før du ender opp med å trene lite eller ingenting pluss at du gir f*** og spiser for mye igjen. Dette er noe de fleste av oss har gjort, men hvordan skal vi bryte ut av denne negative syklusen med underspising-overspising og ingen trening-overtrening?

Vi har full forståelse for at folk ønsker å føle seg seg bra på den årstiden hvor skjorta er mye av, men husk at en sixpack ikke vil gi deg bedre selvfølelse. Da må du jobbe litt med hodet. Selvfølelsen handler veldig mye om hva vi forteller oss selv. Hvis du hver gang du ser i speilet sier til deg selv at du er for dårlig eller for tjukk bryter du selvtilliten og selvfølelsen sakte, men sikkert ned.

Du må begynne å fortelle deg selv at du er god nok. I stedet for å finne alt som du synes er galt med deg selv bør du begynne å fortelle deg selv hva du er god til og at du er heldig som har en flott og fungerende kropp. Vi sier ikke at du ikke kan trene og spise for å få en sixpack, store brystmuskler eller en veldreid rumpe, men ikke tro at det er løsningen som skal til for å bli lykkelig. Vi har ikke mye kunnskap om hvordan en skal endre selvbilde og selvfølelse mest effektivt over tid så her kan det lønne seg å høre med en fagperson. Vi kan derimot fortelle deg hva som er realistisk å få til på den tiden du har til disposisjon.

Hva er realistisk å få til på 2-3 måneder?
Hvor mye kan du gå ned i vekt på 8 uker? Fra 4 til 8 kilo for de aller fleste avhengig av hvor mye en veier i utgangspunktet. En vektnedgang på 0,5-1 kilo i uka altså. En kan også sikte på 0,5-1 % av kroppsvekten sin per uke. Er du normalvektig eller litt overvektig kan 0,5 % være et fint mål, mens er du ganske overvektig er trolig 1 % en god løsning for deg.

Mange som ønsker å gå ned i vekt vil også stramme opp kroppen. Noe som gjøres best med styrketrening. Øker muskelmassen din samtidig som fettmassen reduseres kan det være vanskelig å se på vekta. Mange opplever at vekten ikke rører på seg eller stopper opp etter hvert. Slapp av! Vekta er bare et tall som du ikke burde gi lov til å bestemme om du skal føle glede, sinne eller tristhet. Den kan være en del av et helhetlig bilde for framgangen din, men ikke la den styre livet ditt. I kombinasjon med målebånd, styrkeøkninger og før-etter-bilder kan den gi en god indikasjon på hvilken vei det går.

Les også: Mer muskler til sommeren

Vi har snakket med mennesker som helst kunne tenkt seg å gått ned en kilo om dagen. Det er nok langt i fra det som er realistisk. En må forholde seg til fysiske lover som sier at for å gå ned i vekt er du nødt til å forbruke mer enn du inntar – da mer spesifikt kalorier. Kalorier er energi som enten kan lagres i kroppen eller benyttes for å bevege deg. En må absolutt ikke telle kalorier for å gå ned i vekt, men det er et nyttig verktøy som gir deg mer kontroll enn andre alternativer.

En annen måte å gå ned i vekt på kan være å endre litt på dagens kosthold. Spis mer proteiner i form av kjøtt, kylling, fisk, sjømat og melkeprodukter. Fyll også godt på med frukt, grønnsaker og bær. Lar du storparten av kostholdet ditt bestå av dette har du gode forutsetninger for å gå ned i vekt. Sørg også for å få i deg litt fett og karbohydrater også. Gode kilder til fett kan være fet fisk, avocado, olivenolje og nøtter. Bønner, linser, ris, pasta og brød er gode kilder til karbohydrater, men også en del viktige mikronæringsstoffer. Spiser du fra listen over 80-90 % av tiden vil du sannsynligvis gå ned i vekt dersom du har et moderat aktivitetsnivå.

Når det gjelder mosjon kan det å gå turer – både korte og lange – være et godt alternativ. Så kan du heller spe på med kondisjonstrening og styrketrening litt etter litt. Selv om kondisjonstrening og styrketrening er tøffere enn gåingen er det hvor mye du beveger deg i løpet av en dag og ikke kun på trening som avgjør hvor mye du forbrenner.

Oppsummering
Spis fornuftig, kos deg i blant og vær aktiv så vil du trolig gå ned i vekt. Vil du ha mer kontroll kan telling av kalorier være fornuftig. Husk at lykken ikke er en topptrent kropp. Hvordan du snakker til deg selv er mye viktigere.

Les også: Få en sterk og smidig sommerkropp med 8 enkle yogaøvelser