Satser på trippeltrening

Hun skjønner at noen kan oppfatte henne som ekstrem, men for jenta som vant Oslo triathlon fjor, er treningen en livsstil som går foran alt. Nesten.

-Hverdagslige gjøremål kan også gjøres om til små treningsøkter. Når jeg går tur med barnevogna, for eksempel, prøver jeg å ta det som en treningsøkt og få opp pulsen.

Mette Pettersen Moe (37) sitter på kafe på Sats treningssenter i Njårdhallen i Oslo med en dobbel kaffe latte.


-Jeg håper ikke folk tror jeg er helt gal nå, ler hun.

Hun virker absolutt ikke gal der hun sitter, bare veldig sporty og full av energi. Mette jobber 90%  på treningssenteret, tar et fag på Norges Idresttshøyskole (NIH) for å fullføre bacheloren, er mamma til to små på to og tre år og en på 13. På toppen av dette trener hun. Og treningen er virkelig på toppen, for den er høyt prioritert.

-Jeg må trene når jeg kan! Det har veldig mye med vilje og prioritering å gjøre. Jeg ser jo for eksempel nesten aldri på TV, og hvis jeg gjør det, er det på toppen av en spinningssykkel.

Slått av en aerobic-instruktør
Mette kommer fra en familie hvor det å bevege seg alltid har vært en naturlig prioritering. Det var svømming hun begynte med, noe hun holdt på med fra hun var syv til 20 år gammel. Idrettshøyskolen i Trondheim ble så et naturlig valg for Mette, hvor hun blant annet studerte sammen med den tidligere treneren til Marit Bjørgen. Etter hvert ble hun interessert i å utvide horisonten og å finne andre treningsalternativer. Hun begynte å jobbe på Sats hvor hun bruker senteret for det det er verdt. I tillegg begynte hun for alvor å gå på ski, noe som endte med en andreplass i Birken. Det var da noen venner av henne mente hun burde prøve seg på triathlon. En konkuranse hvor det lønner seg å være allsidig trent.

-Jeg meldte meg på Norgesmesterskapet i fjor, og tenkte at jeg  fikk da i allefall prøve. Og så vant jeg hele greia! Det var nok mange som ikke hadde regnet med å bli slått av en aerobic-instruktør, ler Mette.

Det er ved Østmarka Idrettslag hun trener seg opp til triathlon (Team Nakamura Triathlon i 2011) , og hun skryter av treneren. Han har utdannelsen sin fra Australia – den delen av verden hvor denne sporten er blant de største.

-Han er den eneste utdannede triathlon-treneren i Norge, sier Mette som håper at denne sporten etter hvert også blir mer synelig i Norge.

-Det er en veldig bred treningsform, noe som gjør at jeg aldri har problemer med slitasjeskade. Jeg løp maraton èn gang, men det er jo ikke sunt å løpe så langt på asfalt, slår hun fast.

Mette trener i slynge.

Familiekontrakt
Men hvordan kombinerer Mette egentlig så mye trening med familielivet? Treningen går foran mye, men ungene og mannen er tross alt det viktigste.

-Jeg har bestemt meg for å delta på triathlon 2011 også, noe jeg måtte diskutere nøye med mannen min først. Det går jo utover familielivet. Vi måtte skrive en slags familiekontrakt, ler Mette.

Men det går også fint an å være aktive sammen som familie.

-Vi har hytte på Golfjellet, og der koser vi oss veldig. Mannen min er veldig glad i å stå på telemark, mens jeg står på snowboard. Og ungene elsker også heldigvis å stå på ski.


Overskudd gir blod på tann

For å finne treningsgleden, mener Mette at det er viktig å ikke tenke at trening er noe man må, men noe man vil.
Prøv å kjenne etter gleden av å bevege deg. Jeg føler meg veldig privilegert som har treningen,  sier Mette.

-Og så må du selvfølgelig også ha overskudd i topplokket, legger hun til.

Og det overskuddet kjenner Mette mer til desto mer hun trener, noe som gir henne blod på tann.
Kanskje blir det triathlon 2012 også, men det må denne sesongen vise først.

-Da må jeg i så tilfelle først skrive en ny kontrakt med mannen min, smiler Mette.