På med refleksen i høstmørket, joggere!

Høsten er i anmarsj og dagen har allerede blitt seks timer kortere siden Sankthans. Innen utgangen av september går solen ned før klokken 19, og mørket kommer fort. Da er det viktig å sikre seg at man blir sett ute.

Codan Forsikring har ved hjelp at analyseselskapet YouGov spurt norske mosjonister om deres bruk av refleks i den mørke årstiden, og resultatet er svært oppløftende. Bare åtte prosent av de som jogger ute i mørket svarer at de ikke bruker noen form for refleks eller lys når de er ute.

– Nå på høsten blir det fort mørk og selv om det ikke er bekmørkt når du går ut, kan det bli vanskelig å se deg når du har vært ute og jogget en liten stund. Med mørk, våt asfalt og mørke joggeklær er det fort gjort å bli nesten usynlig, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, som selv er en aktiv jogger – også i høstmørket.

I følge den rykende ferske undersøkelsen er kvinner flinkere til å bruke refleks på joggetur enn menn. Mens hele 11 prosent av mennene sier de ikke bruker noen form for refleks eller lys når de er ute i mørket, svarer bare fire prosent av kvinnene det samme. Generelt er også folk i de store byene dårligere til å bruke refleks på løpetur enn folk på landet.

Mange løper med ubrukelige vester

Selv om norske mosjonister er flinke til å huske refleks før de snører joggeskoene, kan mange løpe i mørket med falsk trygghet. Av de spurte svarer 23 prosent at de har reflekser sydd inn i tøyet. Selv reflekser av god kvalitet holder ikke mer enn omtrent 30 vasker, og løper man to ganger i uken blir refleksene utslitt og ubrukelige etter knapt én sesong.  Derfor kan det lønne seg å investere i en helt ny refleksvest hver høst.

– Refleksvester er populære blant mosjonister, og det er betryggende å se at mer enn halvparten av de som jogger ute i mørket bruker refleksvest. Dette er noe vi har sett de siste årene, og refleksvestens popularitet skyldes nok at den er enkel å ta på, den passer over alle klær, er billig og ikke minst – den fungerer, presiserer Faaberg.

 Refleksbånd, eller slap-waps, som kan festes på armer eller ben er også populære, både hos voksne og barn. Disse finnes i mange farger og fasonger, og kan lett settes på armer eller ben – eller vesken. Ifølge Trygg Trafikk reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent dersom man bruker refleks.

– Jeg anbefaler alltid å ha en eller to sånne i vesken, så er det bare å «smelle» den på ved behov. Det er en billig og enkel forsikring, avslutter Faaberg.